19:26:53 26.04.2024
Stiri

R. Moldova, CONDAMNATĂ din nou la CEDO pentru condiții inumane în penitenciar

Social 09.02.2016 20:26 Vizualizări1603 Autor: Stela Mihailovici
R. Moldova, CONDAMNATĂ din nou la CEDO pentru condiții inumane în penitenciar


Un cetățean al R. Moldova va primi despăgubiri de 5 300 de euro din partea statului, pentru că a fost ținut în arest în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane: în celule suprapopulate şi murdare, fără sistem de ventilare, cu puțină lumină naturală, cu mâncare de proastă calitate și beneficiind de plimbări zilnice de numai o oră.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat R. Moldova pentru condițiile proaste de detenție. Hotărârea a fost pronunțată astăzi.

Reclamantul Alexandru Mescereacov, născut în 1982, s-a plâns Înaltei Curți europene că Procuratura Generală a iniţiat în 2002 urmărirea penală împotriva sa, iar judecătorii au dispus arestarea preventivă. Bărbatul a plecat din ţară și a fost anunțat în căutare internaţională. În decembrie 2010, reclamantul a fost reţinut în Federaţia Rusă şi a fost extrădat în Republica Moldova.

Tânărul susține că nu a fost informat despre mandatul de arest emis în 2002 pe numele său şi că nu existau suficiente motive pentru justificarea detenţiei. Recursurile au fost respinse, iar ulterior reclamantul a fost condamnat la opt ani de închisoare. CEDO nu a fost informată despre evoluţiile ulterioare în dosarul penal deschis pe numele reclamantului.

În plângerea adresată la CEDO, moldoveanul s-a plâns de tratament inuman şi degradant în penitenciar, dar a invocat și încălcarea unui alt articol al Convenţiei, susţinând că nu a existat o bănuială rezonabilă că el a săvârşit infracţiunea şi că temeiurile invocate de instanţele de judecată naţionale în susţinerea arestului preventiv nu sunt relevante şi suficiente. În plus, el susţine că detenţia i-a încălcat prezumţia nevinovăţiei garantată de Convenţie.

CEDO a condamnat condițiile proaste de detenție, iar restul capetelor din cererea reclamantului au fost respinse ca inadmisibile.

Bărbatul a cerut 15 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2 710 euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Curtea a acordat reclamantului 4 500 de euro drept prejudiciu moral și 800 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md