16:39:40 05.05.2024
Stiri

Natalia Gherman EXPLICĂ de ce R. Moldova NU va depune în acest an cererea de a deveni candidat la aderare la UE

Politică 08.04.2015 16:19 Vizualizări1216 Autor: Virginia Nica
Natalia Gherman EXPLICĂ de ce R. Moldova NU va depune în acest an cererea de a deveni candidat la aderare la UE


Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a declarat că cererea de a deveni candidat la aderare la UE va fi depusă atunci când R. Moldova va fi pregătită, oferind drept exemplu experiența Albaniei care a ratat cinci ani din cauză că a depus cererea în momentul nepotrivit.

Natalia Gherman a declarat, în cadrul unui interviu acordat agenției „Moldpres”, că R. Moldova va merge foarte bine pregătită la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga.

„Suntem cu adevărat cel mai avansat stat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte relația cu UE. Noi avem ce raporta, avem rezultate importante și cu adevărat ne dorim să fim evidențiați și diferențiați de ceilalți parteneri estici după propriile rezultate și merite obținute în ceea ce privește implementarea agendei europene. Dacă abordarea diferențiată este asigurată, următorul pas ar trebui să fie conturarea viitorului relației dintre Moldova și UE”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

Întrebată de ce R. Moldova nu va depune în acest an cererea de a deveni candidat la aderare la UE, așa cum se vehicula anterior, Natalia Gherman a declarat că această solicitare va fi înaintată la momentul oportun.

„Trebuie să atingem o masă critică de progrese și realizări care ne va pregăti pentru depunerea cererii privind obținerea statutului de candidat la aderare. Cererea trebuie să fie depusă în momentul în care vom fi siguri că răspunsul va fi pozitiv. Atât țara noastră, cât și UE trebuie să fie pregătite. Sper că acest moment va veni foarte curând”, a explicat șefa diplomației de la Chișinău.

Totodată, Natalia Gherman s-a referit la experiența Albaniei în acest proces. „Pentru mine și pentru colegii mei care suntem implicați în acest proces întotdeauna există exemplul Albaniei, care la un moment dat a transmis UE această cerere și a fost refuzată. Deci, momentul important pentru lansarea negocierilor de aderare la UE a fost pierdut pentru minimum cinci ani pentru Albania. Asta pentru că, atunci când răspunsul este unul negativ, nu se revine imediat la cazul acestei țări și, bănuiesc, este nevoie de așteptat ceva timp până realitățile și reformele în această țară vor fi mult mai convingătoare”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Menționăm că R. Moldova a semnat, pe 27 iunie 2014, Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md