11:55:58 26.04.2024
Stiri

OFICIAL // Cine este cetățeanul MISTERIOS care a zburat din Chișinău spre Dubai? Răspunsul autorităților

Social 03.02.2016 15:48 Vizualizări6108 Autor: Raisa Lozinschi
OFICIAL // Cine este cetățeanul MISTERIOS care a zburat din Chișinău spre Dubai? Răspunsul autorităților independent.md


Pe 6 ianuarie curent, un cetățean al R. Moldova a zburat cu un avion privat în Bulgaria, unde îl aștepta o altă aeronavă privată care l-a preluat și l-a dus în Dubai.

Cursa l-a costat pe misteriosul pasager, care s-a întors de la Dubai în R. Moldova pe 8 ianuarie, câteva sute de mii de euro.

Călătoria la Dubai s-a produs în timp ce la Chișinău fierbea scena politică în căutarea deputaților necesari pentru a forma o majoritate care să propună un premier, iar unele voci afirmau că misteriosul călător era nimeni altul decât controversatul Vladimir Plahotniuc care s-a dus după bani gheață pentru a-și putea aranja „tranzacțiile politice” la Chișinău.

Reieșind din aceste date, Ziarul NAȚIONAL i-a solicitat Departamentului Poliției de Frontieră (DPF) să confirme sau să infirme existența unei asemenea curse și să ne spună numele persoanelor aflate la bord.

DPF ne-a răspuns că numele călătorului potent din R. Moldova, care își permite călătorii de sute de mii de euro în plină criză, nu poate fi făcut public.

Departamentul nu a vrut să spună nici câte curse private au decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău în perioada 30.12.2015 – 11.01.2016 și nici dacă la bordul avioanelor s-au aflat persoane publice din R. Moldova.

Autoritățile ascund informația, făcând referire la „date cu caracter personal” protejate de lege, dar și la „caracteristicile tehnice” ale Sistemului informațional integrat al Poliției de Frontieră care nu ar permite căutarea răspunsului la întrebările noastre. În plus, DPF consideră că această informație nu ar fi de interes public și autoritățile vor să prevină „ingerințe nefondate în viața privată a unor persoane fizice”.

„Reieșind din normele legale, (…) nu este clar care anume fapte de interes public sunt cercetate de către mass-media. La fel, lipsește motivarea și justificarea interesului legitim al societății de a cunoaște informațiile oficiale cu accesibilitate limitată, stocate în Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, prin raportarea acestora la faptele investigate”, se arată în răspunsul DPF.

Menționăm că zborul la Dubai a fost scos la iveală de independent.md. Ulterior, fostul premier Ion Sturza și controversatul Renato Usatîi au declarat public faptul că Vladimir Plahotniuc a fost cel care a zburat în Dubai.

Ion Sturza, de exemplu, a declarat la „Europa Liberă” că despre aceste „escapade” știa și președintele Nicole Timofti, acesta fiind un argument în plus pentru a respinge candidatura lui Plahotniuc la funcția de premier.

„După câte cunosc eu, dumnealui a avut acces nu numai la dosarele despre care s-a vorbit în presă, dar a avut acces și la alte informații, inclusiv despre ultimele escapade ale domnului Plahotniuc în Dubai, după niște „argumente” pentru Republica Moldova. Nu cred eu că a venit doar cu bronzul de pe față de acolo. E tot un lucru care e cunoscut și a fost mediatizat la Chișinău”, a declarat Ion Sturza.

Potrivit lui Renato Usatîi, călătoria lui Plahotniuc la Dubai ar fi costat mult mai mult de 200 de mii de euro.






Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md