12:06:42 05.05.2024
Stiri

„Am avut cel mai GREU mandat”. Ce fac astăzi miniștrii din Guvernul Streleț care nu s-au regăsit în Guvernul Filip

Politică 02.02.2016 16:12 Vizualizări4094 Autor: Raisa Lozinschi
„Am avut cel mai GREU mandat”. Ce fac astăzi miniștrii din Guvernul Streleț care nu s-au regăsit în Guvernul Filip
Componența Guvernului Streleț


Nouă oficiali din Guvernul Streleț nu s-au mai regăsit în Guvernul Filip, învestit pe 20 ianuarie curent. Majoritatea sunt foștii miniștri liberal-democrați, dar și două nume ale unor democrați pe care partidul nu i-a mai propus în funcții.

Astfel, miniștrii Anatol Arapu, Oleg Balan, Ion Sula, Natalia Gherman, Mircea Buga și Loretta Handrabura, propuși anterior în funcții de către Partidul Liberal Democrat din Moldova, dar și ministrul Stephane Christophe Bride, și vicepremierul Victor Osipov, din partea Partidului Democrat, nu mai fac parte din actualul Executiv.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Victor Osipov ne-a spus că nu s-a supărat pe faptul că nu a rămas în noul Guvern, așa ca alți foști colegi de-ai săi, mai ales că i s-a propus un portofoliu și l-a refuzat. Fostul vicepremier pentru Reintegrare afirmă că acum și-a luat „un repaus”, are grijă „de copii, de casă”, dar spune că are și „unele idei” privind activitatea sa de mai departe. „Oricum, sunt toate proiecte personale”, susține Osipov.

Își bucură familia cu mai multă prezență și fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula. În ultimii șapte ani a avut o activitate intensă, ne-a spus fostul ministru, și timpul liber alături de familie a cam lipsit. După puțină odihnă, „voi fi în căutare ca să-mi continui activitatea în domeniul agriculturii”, ne-a declarat Ion Sula, precizând că, deocamdată, nu a primit nicio ofertă.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura, s-a întors în mediul academic și este expertă în domeniul reformei în învățământul profesional tehnic din R. Moldova. Loretta Handrabura ne-a spus că s-ar mai întoarce la Guvern să ducă la bun sfârșit reformele în educație.

Fostul ministru al Economiei, Stephane Christophe Bride, ne-a răspuns la telefon, dar s-a scuzat că este într-o ședință și ne-a rugat să revenim… peste o săptămână. Ședința, a specificat Bride, se desfășura peste hotare.

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Oleg Balan, a revenit, după finalizarea mandatului la Guvern, în funcția de rector al Academiei de Administrare Publică, pe care a deținut-o și înainte de a deveni ministru.

„Am avut cel mai greu mandat de ministru de Interne de după războiul din Transnistria. Din luna aprilie 2015 până pe 20 ianuarie curent m-am ocupat de protestele din Piața Marii Adunări Naționale. Cea mai grea pentru mine a fost ziua de 20 ianuarie, dar am ieșit cu bine. Nu am fost informați despre ședința Parlamentului din timp, am aflat din presă și a trebuit să ne mobilizăm foarte rapid”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Oleg Balan.

A rămas în funcție de stat și fostul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Mircea Buga, care s-a reîntors la Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Mircea Buga și-a păstrat funcția de director general la CNAM, profitând, la fel ca și Oleg Balan, de legislația care le permite unor funcționari să revină în funcțiile deținute anterior, imediat ce le expiră mandatul de ministru.

Anterior, Ziarul NAȚIONAL a scris despre faptul că fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, se numără printre candidaţii favoriţi din Europa de Est pentru funcţia de Secretar General al ONU. Aceasta a fost nominalizată în cadrul campaniei ONU de alegere a unei femei în înalta funcţie „A Woman for UN Secretary-General”. Alegerile urmează să aibă loc în toamna anului curent, în cadrul Adunării Generale ONU.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md