12:09:38 18.05.2024
Stiri

Iubiri celebre // Regele a iubit și dincolo de moarte

Social 31.01.2016 16:30 Vizualizări3193 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // Regele a iubit și dincolo de moarte sursa: google.ro

Mari drame ale Evului Mediu // Regele Pedro I și Ines de Castro

Prinţul Pedro, moştenitor al tronului Portugaliei, a fost căsătorit de către tatăl său cu domniţa Constanța Manuel de Castilia. Chestiuni politice. Când Constanța vine în Portugalia, Ines de Castro, fiică a unui aristocrat castilian și a metresei sale, o acompaniază ca doamnă-în-așteptare. Prințul s-a îndrăgostit nebunește de ea și a început să-și neglijeze soția, punând în pericol relațiile deja slabe cu Castilia.

Intrigi la curte

Regele Alfonso al IV-lea, tatăl prințului, a exilat-o pe Ines de la curte la Mănăstirea Santa Clara din Coimbra, împreună cu copiii avuți din relația cu prințul, în speranța că această dragoste va înceta, dar distanța nu reușește să stingă focul iubirii dintre cei doi.

Când soția lui Pedro I moare la naștere, în 1345, contra voinței tatălui său, prințul o aduce pe Ines din exil, o declară soție și încep să trăiască împreună în mod public. Ines i-a dăruit patru copii. Prințul moștenitor refuză orice ofertă de căsătorie din partea tatălui său, fapt care provoacă scandal la curte și un conflict deschis între rege și prințul moștenitor.

Cu sânge rece

Marea dragoste între Pedro și Ines nu-i înmoaie inima tatălui. Conform cronicii, în această perioadă, Pedro i-a numit pe frații lui Ines în poziții importante la curte. Regele vede în toate o amenințare pentru tron. Sfătuit de curte, după mai bine de 15 ani de ură nepotolită, profită de lipsa lui Pedro, plecat la vânătoare, și ordonă asasinarea lui Ines. A fost ucisă fără milă și îndurare, în faţa copiilor săi, prin decapitare. Regele dorea să-și spele astfel onoarea.

Justițiarul

Pedro i-a declarat război tatălui său, aducând Portugalia într-un război civil violent şi sângeros, Alfonso al IV-lea învingându-și fiul. Un an mai târziu, după moartea regelui, Pedro a răzbunat moartea iubitei sale: i-a urmărit pe toţi cei implicaţi în uciderea ei, iar la doi dintre cei care au fost prinși le-a scos inimile cu propriile mâini.

Încoronarea

După ce a urcat pe tron în 1357, a cerut Papei să recunoască drept legali copiii avuți din legătura cu Ines, dar suveranul pontif a refuzat, spunând că singura modalitate prin care aceștia ar fi putut scăpa de statutul de bastarzi ar fi fost ca Ines să fie încoronată.

Legenda spune că Pedro a dezgropat corpul, parțial putrezit, al amantei sale, a îmbrăcat rămășițele pământești în cele mai prețioase veșminte și a cerut înalților clerici portughezi să țină o slujbă de cununie.

Apoi a forțat întreaga curte, sub amenințarea cu moartea, să jure credință noii lor regine sărutând mâna cadavrului. Până la sfârșitul vieții, Pedro I nu s-a mai recăsătorit.

Testamentul

A domnit 10 ani, fiind apreciat de supuși ca bun administrator, bun apărător al țării și al celor defavorizați de soartă.

Pedro I a ordonat construirea a două sarcofage, adevărate opere de artă, ce au fost plasate în Mănăstirea Alcobaça, unde pot fi văzute și astăzi - unul pentru Ines, iar celălalt pentru el însuși, cerând prin testament să fie înmormântat în celălalt sarcofag, așezat față în față cu Ines de Castro.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md