09:44:11 26.04.2024
Stiri

Episodul „UNIRII” dintre Băsescu și Voronin, prezentat de un fost consilier prezidențial: Voronin NU era categoric împotrivă ca astăzi

Știri 29.01.2016 11:50 Vizualizări3163 Autor: Raisa Lozinschi
Episodul „UNIRII” dintre Băsescu și Voronin, prezentat de un fost consilier prezidențial: Voronin NU era categoric împotrivă ca astăzi ziarulromanesc.net


Dezvăluirile fostului președinte al României, Traian Băsescu, potrivit cărora i-a propus omologului său de la Chișinău, Vladimir Voronin, să facă Unirea dintre R. Moldova și România, i-a dezlegat limba și comunistului moldovean.

„Tensiunile dintre mine și Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în față: Hai în Parlament amândoi, tu președintele României Mari, eu vicepreședinte și facem unirea. Și atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră (...) Deci ăsta a fost un antiromân, dar nu un prorus”, a declarat, recent, Băsescu la Conferința Românilor de Pretutindeni, la Palatul Parlamentului de la București.

„A existat o astfel de discuție, așa particulară. Eu mă mir că domnul Băsescu are așa o memorie bună, la concret a spus așa cum eu am vorbit, numai că nu a fost până la urmă sincer, cum am reacționat eu. I-am răspuns că nu este posibil, pentru că moldovenii sunt o națiune și românii sunt cu totul altă națiune. Și unirea noastră nu este posibilă nici astăzi, nici în istorie, niciodată în perspectivă”, a declarat Voronin, ieri-seară, la N4.

Fostul președinte comunist a apreciat memoria lui Traian Băsescu, dar i-a spus că „moldovenii, noi suntem cu totul alt popor, alt norod și din istorie, și din realitate. Aceste aiureli cu unirea trebuie de terminat. Aceasta este corupție ideologică, este finanțată de serviciile române”.

Episodul este povestit și în cartea „Cronică de Cotroceni” a Adrianei Săftoiu, consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Administrației prezidențiale de la București în perioada anilor 2004-2007.

Discuția dintre Băsescu și Voronin cu privire la Unire a avut loc, își amintește Săftoiu, pe 2 decembrie 2005, la Forumul Comunității Opțiunii Democratice care s-a desfășurat la Kiev.

„Suntem în Palatul reședință, maiestuos, impunător, o dovadă a forței fostului mare Imperiu Rus. Toate delegațiile urmează să aibă o întrevedere cu președintele-gazdă (Victor Iușcenko – n.r.). Sunt alături de Traian Băsescu, Anca Ilinoiu și Mihai-Răzvan Ungureanu. Puțin mai încolo se află delegația Moldovei. Voronin e însoțit de tânărul lui ministru de Externe, Andrei Stratan, o persoană care face un contrast puternic, favorabil lui, cu aspectul rigid, sovietic al oficialilor moldoveni.

Traian Băsescu se îndreaptă spre Voronin. Noi, după el. Câteva amabilități și Traian Băsescu abordează direct, fără ezitări: „Ia ziceți, domnule președinte, când ne unim?”. Voronin râde relaxat: „România are acum altă treabă, să intre în Uniunea Europeană”. Băsescu nu întârzie să îl asigure că putem să intrăm împreună, chiar dacă asta înseamnă o întârziere și pentru noi. Glumește? mă întreb. „Hai, domn’ președinte, să facem ceva pentru țările noastre”. Voronin, cu o mimică ce arată că cineva exagerează, răspunde: „Lasă să vină alt președinte în Moldova, că altfel o să se spună că v-ați unit cu un comunist”. (…) După ce Voronin se autodefinește calm și mândru „comunist”, Traian Băsescu nu e impresionat și continuă: „Domn’ președinte, nu e nicio problemă. Eu i-am asigurat pe toți că în capul dumneavoastră a avut loc Revoluția portocalie, așa că nu e o problemă că sunteți comunist. Merită să ne gândim la unire”. Și enumeră pașii care pot fi făcuți. Voronin e stoic până la capăt. Asaltul lui Traian Băsescu nu-l clintește. Îl sfătuiește pe Băsescu: Domnule președinte, aveți timp să vă ocupați de unire. În primul an de mandat, ocupați-vă de România și apoi, în al doilea, faceți istorie”, scrie Adriana Săftoiu în „Cronică de Cotroceni”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md