22:16:20 26.04.2024
Stiri

LIVE VIDEO, FOTO // Mii de polițiști la sediul Parlamentului. Protestatarii au aprins ruguri

Politică 20.01.2016 22:20 Vizualizări6134 Autor: Ziarul National
LIVE VIDEO, FOTO // Mii de polițiști la sediul Parlamentului. Protestatarii au aprins ruguri


UPDATE (22.46): Premierul interimar, Gheorghe Brega, îndeamnă protestatarii, dar și forțele de ordine, să se abțină de la manifestări violente și nedemocractice pentru a evita eventuale victime umane sau devastarea clădirilor statului.

Potrivit unui comunicat de presă făcut public acum câteva minute, „prim-ministrul interimar consideră că orice manifestație de protest trebuie să decurgă într-un mod pașnic și civilizat”. Gheorghe Brega susține că urmărește în permanență evoluția situației și condamnă orice acțiune care contravine normelor de drept.

UPDATE (22.18): Mii de polițiști au încercuit Parlamentul, iar protestatarii nu sunt lăsați să se apropie. Polițiștii din față sunt „înarmați” cu scuturi.

UPDATE (21.52) Protestatarii au aprins două focuri lângă Parlament. În fața clădirii sunt doar polițiști, dar oamenii mai protestează în spatele Legislativului. Alții s-au retras pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.





UPDATE (21.47): „Dacă a ajuns Ghimpu să fie de propriii alegători, înseamnă că trebuie să plece”, a declarat Renato Usatîi, care a invitat oamenii la proteste masive și mâine.

UPDATE (21.42): Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost lovit de protestatari, acum o oră, în preajma Parlamentului. Oamenii strigau: „Iuda!”, „Trădătorule!”, îl îmbrânceau și chiar l-au lovit la cap. Acesta a fost salvat tot de către unii protestatari până l-au preluat oamenii legii.

UPDATE (21.39): Igor Dodon a anunțat, la TV7, că a fost telefonat de spicherul Andrian Candu și a fost invitat mâine, la ora 10.00, la discuții. Acest fapt a fost confirmat și de Renato Usatîi care a declarat că a fost contactat și de către Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, să-l roage să meargă la întâlnirea cu Candu.

UPDATE (21.28): Internauții anunță că SA „Moldtelecom” ar fi blocat emisia mai multor posturi de televiziune, printre care Jurnal TV și TV7.

UPDATE (21.25): Polițiștii au format cordoane în jurul clădirii Parlamentului, se apără cu scuturi, iar mulțimea, dată afară din Legislativ, scandează: „Hoții!” și „Jos Plahotniuc!”.

UPDATE (21.17): Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului Cabinet de miniștri, care trebuia să aibă loc astăzi, a fost amânată. Potrivit legislației, noii miniștri ar trebui să depună jurământul în decurs de trei zile de la învestire. La acest moment, susțin surse apropiate președintelui Nicolae Timofti, nu sunt circumstanțe de dizolvare a Parlamentului.

UPDATE (21.12): Eufalia Negreață de la Spitalul de Urgență anunță că șase protestatari au fost aduși cu Ambulanța, dar aceștia au leziuni ușoare.

UPDATE (20.55) Protestatarii sunt scoși din Parlament printr-un coridor format de mulțime. Oamenii scandează „Noi nu cedăm”. Polițiștii au preluat controlul asupra clădirii. Din mulțime se aud îndemnuri de a reveni în Piața Marii Adunări Naționale.

UPDATE (20.44) La Parlament și-a făcut apariția șeful Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, însoțit de sute de mascați. Aceștia alungă protestatarii și jurnaliștii din clădirea Parlamentului.

Potrivit lui Valentin Dolganiuc, Cavcaliuc ar fi avut înainte de asta o discuție cu fostul viceministru al Afacerilor Interne, Valentin Zubic, administrator al firmei lui Vlad Plahotniuc „Finpar Invest”, care i-ar fi promis șefului de la IGP că dacă alungă astăzi protestatarii, mâine va primi grad de general.

Tot Dolganiuc a anunțat că unul dintre liderii Platformei DA, Chiril Moțpan, ar fi fost lovit în cap, de un polițist, cu un baston de cauciuc.



UPDATE (20.35): Protestatarii susțin că sunt atacați „din două părți” de către polițiști. „Băieți, gândiți-vă ce faceți. Mâine o să fie aici 30 de mii de combatanți”, le-a spus un manifestant polițiștilor.

UPDATE (20.30): Protestatarii controlează primul etaj al clădirii Parlamentului.

UPDATE (20.24): Protestatarii au urcat la etajul doi al Parlamentului. Polițiștii continuă să iasă, mulți cu capetele plecate: „Nu loviți poliția!”.

UPDATE (20.18): Polițiștii părăsesc clădirea Parlamentului unde este îmbulzeală. Mulțimea aplaudă. La Parlament nu este lumină.



UPDATE (19.59):
Protestatarii au spart cordonul de polițiști și au intrat în cădirea Parlamentului. Polițiștii sunt scoși din clădire, iar mulțimea îi aplaudă și strigă: „Bravo!” și „Victorie!”.



UPDATE (19.56): Protestatarii care au intrat în Parlament încep să-i demaște pe provocatori și îi dau afară: „Voi sunteți provocatori. Vreți să distrugeți”.

UPDATE (19.44): Protestatarii au reușit să intre în Parlament. Unul dintre ei îi îndeamnă: „Fără violențe”. „Acum o să facem noi ședința Parlamentului. Alegem noi prim-ministrul, nu bandiții”, strigă altul. „Pas cu pas înaintăm, dar nu sfărâmăm nimic”, îndeamnă un al treilea.

UPDATE (19.42): Reporterul nostru de la fața locului afirmă că la proteste și-au făcut apariția socialistul Igor Dodon și controversatul Renato Usatîi.

UPDATE (19.30): Polițiștii de la intrarea în Parlament sunt scoși cu forța de protestatari. „Nu loviți poliția”, scandează oamenii care au ajuns la scările din interiorul Parlamentului. Când este scos câte un polițist din Parlament, mulțimea aplaudă.



UPDATE (19.23): Protestatarii îi deposedează în continuare pe polițiști de scurturi și bastoane și strigă: „Hai, băieți!”, „Noi suntem poporul!”, „Unire, moldoveni!”, „Jos Plahotniuc!”.



UPDATE (19.14): Un protestatar anunță că Andrei Năstase, împreună cu alți cinci protestatari, negociază în incinta Parlamentului cu polițiștii. Acesta i-a rugat pe protestatari să nu le facă niciun rău oamenilor legii. „Ieșiți cu capul sus afară. Nimeni nu o să vă facă nimic. Nu vă fie frică”, strigă mulțimea către polițiștii care apără intrarea în Parlament.

UPDATE (19.10): Mulțimea scandează: „Ieșiți cu toată rușinea afară”, adresându-se polițiștilor. „Băieți, Parlamentu-i al nostru”, mai zic ei.

UPDATE (19.03): Protestatarii le-au dat ultimatim de „două minute” polițiștilor să iasă afară din Parlament: „Ieșiți și nimeni nu vă face nimic. Ieșiți cu capul sus”.

UPDATE (18.56): Reporterul nostru ne transmite că unii polițiști care au fost scoși din clădire sunt îmbrânciți și loviți de protestatari. Mulțimea care încearcă să intre acum în Parlament strigă: „Noi nu cedăm”.



UPDATE (18.49):
Un protestatar, aflat la intrarea în Parlament, a împrăștiat gaze lacrimogene spre polițiști, iar altul din spatele acestuia poartă mască antigaz, la fel ca și unii polițiști. Doi polițiști au sărit pe geam de la etajele unu și doi și se spală cu zăpadă pe față, transmite reporterul nostru aflat la fața locului.



UPDATE (18.44): Mulțimea intră buluc în clădirea Parlamentului. Mai mulți protestatari sunt cu fețele acoperite.



UPDATE (18.42): Mai mulți polițiști sunt scoși forțat din Parlament, dar ei nici nu opun rezistență. Protestatarii au început să scoată și scaunele de la intrarea în Legislativ.

UPDATE (18.30): Luminile au fost stinse în Parlament. Protestatarii scandează „Afară!”.

UPDATE (18.21): Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a venit la intrarea în Parlament cu o vuvuzea și încearcă să calmeze spiritele și să convingă protestatarii să nu vandalizeze clădirea. „Nu aveți ce intra înăuntru. N-are rost să intrăm acolo”, zice Năstase. Oamenii, însă, strigă: „Noi suntem puterea” și „Jos, Plahotniuc!”.


UPDATE (18.15): Din Parlament sunt aruncate afară mape cu foi, bastoane ale polițiștilor și bucăți de mobilă.



UPDATE (18.12): Ușa Parlamentului a fost spartă. Mulțimea aclamează. În interior sunt mai mulți polițiști. Protestatarii au intrat în Parlament și deposedează polițiștii de scuturi. Deja șapte scuturi sunt transmise din mână în mână de către manifestanți.



UPDATE (18.10): Un polițist duce tratative cu protestatarii să nu strice ușa și să nu forțeze intrarea în Parlament, dar acesta nu este ascultat.



UPDATE (18.04): Unui protestatar din față i-au fost transmise niște răngi metalice și acesta încearcă să forțeze ușile de la Parlament.





UPDATE (17.48): Protestatarii sunt la ușa de la intrarea în clădirea Parlamentului și strigă „Victorie”, „Nu cedăm”. Ei îi îndeamnă și pe alții să intre în clădire. Polițiștii au format un coridor prin care unii dintre oamenii legii sunt lăsați să coboare de pe scările Parlamentului. Spiritele sunt încinse la maximum.

UPDATE (17.42): Polițiștii aruncă fumigene. Mulțimea, la un pas de intrarea în Parlament.
Mai mulți mascați au intrat în clădire pentru a asigura protecția Parlamentului din interior. La Parlament au mai fost aduse câteva sute de polițiști.

Deocamdată nu se cunoaște dacă deputații au reușit să părăsească clădirea.



UPDATE (17.35): Protestatarii sunt tot mai aproape de intrarea din spate a Parlamentului. Mai multe cordoane de polițiști au fost rupte. Protestatarii au ajuns pe scări. Au loc ciocniri între mulțime și polițiști.







UPDATE (17.27): Mulțimea de la Parlament devine tot mai agitată. Polițiștii au adus echipament suplimentar de protecție. La intrarea din spatele clădirii au fost depozitate mai multe scuturi și căști de protecție.



UPDATE (17.16): Din mulțime se aud îndemnuri de a bloca toate ieșirile din clădire, astfel încât deputații să nu poată părăsi clădirea.

Mulțimea adunată la Parlament pentru a protesta împotriva învestirii Guvernului Filip încearcă să intre cu forța în clădire. Oamenii scandează „Jos Iuda”, „Anticipate” și se îmbulzesc, forțând cordoanele de polițiști. Două din cele patru cordoane de polițiști de la intrarea din spatele clădirii au fost rupte.

Gardul din fața Parlamentului a fost spart în mai multe locuri.

Un protestatar a fost doborât și lovit cu bastonul de cauciuc de Marin Maxian, șeful Direcției ordine publică din cadrul Inspectoratului General de Poliție. Ulterior, persoana a fost dusă de acolo.

Jurnaliștii aflați în clădirea Parlamentului susțin că sunt blocați în edificiu și nu pot ieși afară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md