15:55:43 07.05.2024
Stiri

OPINII // Ce mesaj a vrut să TRANSMITĂ Victoria Nuland R. Moldova

Politică 19.01.2016 11:23 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National
OPINII // Ce mesaj a vrut să TRANSMITĂ Victoria Nuland R. Moldova ntv.ru


Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, afirmă că Statele Unite sunt cointeresate într-un guvern proeuropean la Chișinău care să-și asume reforme.

„Susținem puternic dorința oamenilor din Moldova să aibă lideri responsabili care pot susține împreună un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. România și SUA au programe de susținere în domeniul securității pentru Moldova, așa cum are și NATO, dar e nevoie de un guvern cu care să lucrăm pentru a implementa aceste programe”, a declarat luni Victoria Nuland, într-o conferință de presă susținută la sediul Ambasadei SUA de la București.

„Moldova trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie să revină în negocieri cu FMI. Am discutat astăzi despre ajutorul umanitar imediat, dar și despre nevoia de susținere politică și economică pe termen lung, despre cooperare în domeniul energiei”, a adăugat Victoria Nuland, după întâlnirea cu oficialii români.

„Cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic proeuropean”, a accentuat Nuland.

Analiștii politici afirmă că mesajul lui Nuland nu ar trebui interpretat drept o susținere necondiționată pentru guvernul care se formează în aceste zile la Chișinău.

„Din acest mesaj este clar că SUA nu doresc o revoluție în R. Moldova, ci își doresc încheierea crizei politice, dar nu o încheiere oarecare, ci una în termenele dorite de cetățenii R. Moldova. Un guvern puternic proeuropean este, în opinia Victoriei Nuland, unul puternic în realizarea reformelor (în sistemul financiar, bancar, în justiție – n.r.) și atunci vor veni cu sprijin umanitar urgent și cu susținere economică pe termen lung. SUA salută procesul de formare a unui nou guvern care să țină cont de doleanțele cetățenilor”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit lui Negru, declarațiile lui Nuland țin de un anumit context periculos. Anterior, și președintele, și premierul României, Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, au manifestat neliniște față de ce se întâmplă în R. Moldova.

„Începutul de limpezire este salutat de partenerii exteriori. Ei nu își doresc un Maidan în R. Moldova. Acest mesaj este un semnal pentru autoritățile care dețin hățurile politice, să comunice cu cetățenii, să știe că revendicările lor sunt auzite”, a mai spus Negru.

Analistul politic Alexei Tulbure se întreabă dacă declarația făcută ieri de Victoria Nuland înseamnă că SUA au început să susțină mafia din R. Moldova și vor relua finanțarea acestei puteri sau această declarație înseamnă susținerea poporului și a alegerilor anticipate și crearea unui guvern democratic și puternic.

„Ceea ce se creează acum este rezultatul unei majorități create prin șantaj și corupție, de forțe politice cu suport mizerabil din partea alegătorilor. Legitimitatea lor e zero. Nu cred că acele considerente geopolitice ale SUA merg atât de departe, încât îi permit celei mai mari democrații să închidă ochii la crimele care se produc în R. Moldova”, a declarat Tulbure pentru Ziarul NAȚIONAL.

Analistul crede că, în cazul Guvernului Filip, nu se poate vorbi despre unul puternic.

„Un guvern puternic este unul capabil să producă reforme. Este un guvern care din primele zile va bate la ușa lui Vlad Plahotniuc pentru a-l întreba despre averi și proprietăți. Mă întreb dacă Guvernul Filip ar putea face acest lucru, dacă ar putea să demită conducerea Procuraturii Generale? Guvernul Filip nu va face decât să păstreze statu-quo-ul”, a mai declarat Tulbure.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md