18:41:29 02.05.2024
Stiri

VIDEO // Pavel Filip, candidatul lui Plahotniuc? BÂLBÂIALA lui Lupu şi BUCURIA lui Ghimpu

Politică 15.01.2016 19:17 Vizualizări3459 Autor: Ziarul National
VIDEO // Pavel Filip, candidatul lui Plahotniuc? BÂLBÂIALA lui Lupu şi BUCURIA lui Ghimpu


Liderii Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, şi Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, sunt satisfăcuţi de faptul că preşedintele ţării Nicolae Timofti a semnat decretul prin care democratul Pavel Filip a fost desemnat să formeze noul Cabinet de miniştri şi promit că, peste o săptămână, Parlamentul va acorda votul de încredere noului guvern.

Lupu a spus că urmează să fie elaborat programul de guvernare, dar Mihai Ghimpu a intervenit promt: „program avem”, dar a rămas de discutat structura viitorului executiv.

„Intrăm într-o etapă constituțională legală de formare a cabinetului de miniştri şi elaborarea programului de guvernare. Ne-am propus ca acest proces să fie cât mai rapid. Ieri am avut o discuție mai îndelungată la Birou permanent al partidului, unde colegul nostru Vlad Plahotniuc ne-a rugat să venim cu o soluţie care să grăbească rezolvarea tuturor problemelor politice, să învestim guvernul şi să ne apucăm de treabă, pentru că oamenii asta aşteaptă. După îndelungate dezbateri, la propunerea colegului nostru, am mers spre a adopta decizia de a înainta candidatura lui Pavel Filip”, a explicat Lupu.

La rândul său, liberalul Mihai Ghimpu a spus că democraţii l-au informat despre noul candidat pentru funcţia de premier. „S-a vorbit şi cu mine în ceea ce priveşte schimbarea candidatului. Noi suntem bucuroşi că am reuşit să evităm alegerile anticipate, ceea ce înseamnă un haos şi mai mare pentru R. Moldova. E timpul să începem a munci pentru oameni. Sper că vom vota acest guvern şi competiţii politice vom avea în campania electorală”, a menţionat liberalul.

Mihai Ghimpu este convins că guvernul va fi învestit într-o săptămână, deoarece a rămas doar de convenit asupra componenţii viitorului executiv. „Eu cred că problema principală a fost rezolvată. Este decretul, este candidatul, programul îl avem. A rămas să discutăm nişte probleme minore – componenţa, structura. Cred că vom merge cu aceeaşi structură, asumându-ne ca în câteva luni să reformăm administraţia centrală, aşa încât să cheltuim banii pe care îi avem”, a mai adăuga acesta, fără a specifica despre ce bani este vorba.

Ghimpu s-a supărat atunci când a fost rugat de jurnalilti să precizeze dacă Pavel Filip este candidatura propusă de Plahotniuc: „Dvs. tot timpul înţelegeţi invers. Nimeni nu a spus aşa ceva. S-a spus că dumnealui a propus să se discute altă candidatură. Eu aşa am auzit (de la Marian Lupu - n.r.). Şi mie tot aşa mi s-a spus. Şi în cadrul biroului au discutat”.

Cu precizări a venit şi Lupu: „Înţeleg pe ce poziţii aţi venit aici. Daca aţi venit cu o poziţie jurnalistică obiectivă, îmi pare că am fost foarte şi foarte explicit. Repet încă o dată. Domnul Plahotniuc, colegul nostru, a venit cu propunerea ca PD să examineze posibilitatea înaintării unui alt candidat la funcţia de prim-ministru, iar candidatura lui Pavel Filip este rodul dezbaterilor colegiale. Nimeni nu a venit cu o propunere, fie eu, fie vicepreşedintele sau preşedintele de onoare. Au fost discutate mai multe candidaturi şi, în rezultatul acestor dezbateri, a apărut decizia partidului să fie înaintat Pavel Filip”.

Ultimul cuvânt l-a spus Mihai Ghimpu. „Eu cred că ajunge. La muncă şi seară bună”.

Amintim că Nicolae Timofti l-a desemnat pe Pavel Filip în calitate de candidat la funcția de premier în aceastî seară. Decizia vine după ce alaltăieri a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc din cauza problemelor ce ţin de integritatea acestuia. Ieri seara, în lipsa unei majorităţi de cel puţin 51 de deputaţi, Timofti l-a desemnat în calitate de prim-ministru pe Ion Păduraru. Astăzi, acesta a spus că-şi retrage candidatura, deoarece nu are suport în Parlament. În cele din urmă, preşedintele s-a conformat deciziei celor 55 de deputaţi care au propus nominalizarea lui Pavel Filip.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md