07:31:00 26.04.2024
Stiri

Deputații liberali vor să introducă AMENZI noi pentru chișinăueni

Politică 05.04.2015 19:03 Vizualizări3662 Autor: Stela Mihailovici
Deputații liberali vor să introducă AMENZI noi pentru chișinăueni


Proprietarii caselor particulare și agenții economici care nu au încheiate contracte de transportare a gunoiului cu întreprinderile specializate în gestionarea deșeurilor ar putea fi amendați. Un proiect de lege în acest sens, care prevede completarea Codului Contravențional, a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputați liberali.

Persoanele fizice care nu vor încheia contracte de transportare a gunoiului timp de 30 de zile din momentul în care și-au înregistrat casa la „Cadastru” vor plăti amenzi cuprinse între 600 și o mie de lei sau vor presta 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Pentru persoanele juridice amenzile vor fi cuprinse între 2 000 și 4 000 de lei.

Autorii proiectului motivează că în ultima perioadă a sporit semnificativ numărul caselor de locuit private, întreprinderi și organizații, care nu au contracte cu autoritatea competentă de gestionare a deșeurilor. Astfel, proprietarii acestor case evacuează gunoiul în containerele amenajate în apropierea blocurilor de locuit, acestea ajungând a fi pline cu ochi mult mai repede decât prevăd calculele întreprinderii de gestionare a deșeurilor.

„Deorece containerele sunt suprasolicitate și de către alți cetățeni, acestea devin neîncăpătoare, astfel gunoiul se răspândește prin împrejurimi. Acest fapt complică și munca agenților colectori a deșeurilor menajere și trezește nemulțumirea locatarilor blocurilor, care sunt nesatisfăcuți de calitatea serviciilor autorităților competente de avacuarea deșeurilor”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.

Pentru a fi mai convingători, liberalii aduc drept exemplu cifrele oferite de Agenția Relații Funciare și Cadastru și Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate”. În iulie 2012, în Chișinău erau înregistrate 14 286 de case private, iar gunoierii aveau semnate la acel moment doar 11 070 de contracte de deservire în sectorul privat. Reiese că proprietarii a 3 216 case își evacuează deșeurile neautorizat.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md