06:43:15 26.04.2024
Stiri

Un nou deputat PLDM vorbește despre NECESITATEA participării la guvernare

Politică 12.01.2016 22:27 Vizualizări1405 Autor: Ziarul National
Un nou deputat PLDM vorbește despre NECESITATEA participării la guvernare facebook.com


După cei șapte deputați PLDM care au semnat ieri pentru crearea unei majorități parlamentare capabilă să voteze Guvernul, astăzi încă un liberal-democrat a încercat să argumenteze necesitatea participării în noua alianță.

Iurie Țap, despre care Ziarul NAȚIONAL a scris ieri, făcând referire la surse, că ar putea să se alăture celor șapte colegi de fracțiune, a scris în această seară pe facebook că „stăruie asupra necesității constituirii majorității parlamentare”.

„Sunt necesare acțiuni urgente, dar și consistente întru asigurarea actului de guvernare... Dar, să le punem pe toate la locul lor... Evident, figura primului ministru este foarte importantă. În acest sens trebuie să ne îngrijim ca persoana desemnată să fie o figură acceptată de societate ( cel puțin să nu fie contestată! ), dar și de partenerii de dezvoltare. Din acest punct de vedere, decizia poate fi luată doar cunoscând persoana...”, a explicat Țap.

Deputatulafirmă că nu ar trebui să punem carul înaintea boilor „or, asumarea actului de guvernare necesită stabilirea obiectivelor pe care dorim să le atingem. Iată de ce insist pe discutarea și asumarea, întâi de toate, a programului de guvernare. Altfel spus, trebuie să stabilim exact ce ne dorim să facem!
Luând ca bază Acordul de Asociere urmează să se convină asupra Programului de guvernare, care trebuie să fie unul concret și care va fi bazat pe reforme sistemice, dar și durabile”, mai scrie Țap, enumerând acțiunile care trebuie întreprinse.

Referindu-se la funcții, deputatul spune că în perioada de start a Guvernului ( 100 de zile ) urmează să fie clarificată viziunea și realizată reformarea structurii Guvernului și administrației publice centrale, iar ulterior corelată cu reforma de descentralizare și cea a sistemului APL.

„Este crucial ca în funcțiile respective ( Guvern, APC, ... ) să fie nominalizate persoane integre, cu capacitate, dar și demnitate! În final, voi evidenția și rolul Parlamentului. Procesul de legiferare trebuie abordat cu responsabilitate... Și foarte important: Parlamentul trebuie să-și onoreze pe deplin funcțiile. Or, starea deplorabilă în care se află Republica Moldova este urmare a lipsei controlului parlamentar ...
Lucrurile pot și trebuie schimbate! Doar că, contează atitudinea!
De la 1991, actul guvernării a fost realizat prin prisma intereselor ( politice, personale, de grup ) ...
A venit timpul când puterea politică ( statul ) trebuie să lucreze pentru cetățeni, purtătorii reali ai suveranității!”, își încheie Țap postarea justificativă.

Precizăm că, mâine dimineață, fracțiunea PLDM urmează să se întrunească într-o ședință pentru a decide dacă vor participa sau nu la guvernare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md