09:00:25 06.05.2024
Stiri

O plantă care creşte şi în R. Moldova a fost desemnată floarea anului 2016

Știri 10.01.2016 18:01 Vizualizări3228 Autor: Ziarul National
O plantă care creşte şi în R. Moldova a fost desemnată floarea anului 2016


Floarea se află pe lista roşie a speciilor pe cale de dispariţie din cele mai multe landuri germane. Este răspândită în multe zone din Europa şi Asia.

Fundaţia Loki Schmidt cu sediul în Hamburg, Germania, a desemnat ciuboţica-cucului floarea anului 2016, scrie rador.ro.

Aceasta creşte prin păduri cu soluri calcaroase, prin pajişti, prin poieni, în zone muntoase şi este considerată vestitoarea primăverii. Ciuboţica-cucului este o plantă perenă, înălţimea sa ajunge până la 20-30 de centimetri.
Ea este, de asemenea, cunoscută sub numele de cheia de flori, floarea Sfâtului Petru, cheile Sfântului Petru sau cheia cerului.

În Evul Mediu a fost folosită în boli reumatice, împotriva spasmelor şi convulsiilor, în cefalee şi insomnii. Mai târziu a fost utilizată împotriva răcelilor, tusei, bronşitei şi durerilor de piept.

Înfloreşte din martie până în mai şi este un simbol al primăverii, al speranţei şi al tinereţii. De la ea se folosesc, în scop terapeutic, florile, frunzele şi rădăcinile. Ceaiul din ciubotica-cucului a fost utilizat de Hildegard von Bingen şi de Sebastian Kneipp împotriva gutei şi reumatismului.

Ciuboţica-cucului conţine uleiuri eterice, saponine, taninuri, flavonoide şi are gust dulceag. Are efecte benefice asupra sistemului nervos, este un bun tonifiant al inimii. Se foloseşte în tratamentul durerilor de cap, al migrenelor, împotriva ameţelilor, nevralgiilor, asteniei nervoase, insomniei, bolilor inimii şi plămânilor. Stimulează expectoraţia, este uşor sudorifică, este un bun diuretic şi favorizează metabolismul. De asemenea, planta se recomandă în tratamentul afecţiunilor respiratorii, renale, ale vezicii urinare şi în insomnii.

Din anul 1980, Fundaţia Loki Schmidt alege floarea anului, pentru a atrage atenţia asupra plantelor pe cale de dispariţie şi a habitatelor lor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md