00:39:46 06.05.2024
Stiri

VIDEO // La 180 de grade: Ce spunea Ghimpu despre o COALIȚIE cu cei 14 transfugi comuniști pe 21 decembrie 2015

Politică 10.01.2016 16:27 Vizualizări7843 Autor: Ziarul National
VIDEO // La 180 de grade: Ce spunea Ghimpu despre o COALIȚIE cu cei 14 transfugi comuniști pe 21 decembrie 2015


Liberalul Mihai Ghimpu nu era dispus nici în ruptul capului, la sfârșitul anului trecut, să facă o coaliție cu cei 14 transfugi din Partidul Comuniștilor, chiar dacă aceștia anunțaseră că deja se numesc social-democrați.

„Nu fac coaliție cu comuniștii, indiferent unde sunt”, declara Mihai Ghimpu pe 21 decembrie 2015, la două ore după ce cei 14 deputați au declarat că părăsesc fracțiunea condusă de Vladimir Voronin.


Declarație făcută de Mihai Ghimpu pe 21 decembrie 2015

În următoarele zile, după ce Ion Sturza fusese desemnat candidat la funcția de premier, Mihai Ghimpu a spus că va susține un guvern condus de fostul premier. Totuși, pe 4 ianuarie 2016, atunci când Parlamentul urma să se întrunească pentru a da votul de încredere/neîncredere Guvernului Sturza, Mihai Ghimpu a declarat că, și în cazul în care exista cvorumul necesar în legislativ, Partidul Liberal oricum nu vota pentru Guvernul Sturza. (De la ședința specială a Parlamentului de pe 4 ianuarie au lipsit trei deputați de la PL).

Citește și: Mihai Ghimpu PROMITE că liberalii vor vota luni Guvernul Sturza

După ce a fost epuizată prima tentativă de învestire a Guvernului și după decizia Curții Constituționale, care recomandă președintelui țării să desemneze un candidat propus de o majoritatea parlamentară formalizată, liberalul Ghimpu a continuat să afirme că e nevoie de o majoritate din care să facă parte Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat și Grupul Leancă. Chiar dacă făcea declarații în acest sens, Mihai Ghimpu acuza tot timpul PLDM că s-ar face vinovat de furtul miliardului, că nu are dreptul să propună premierul și că e nevoie să se așeze la masa negocierilor fără a pune condiții.

Citește și: Ghimpu susține că PL nu va vota niciodată un candidat la funcția de premier cu PD și transfugii comuniști. „Numai dacă votează și PLDM”

După ce liberal-democrații au luat decizia la Consiliul Național Politic să negocieze cu PD, PL și Grupul Leancă, dar să insiste în continuare să le revină funcția de premier, conform rezultatelor înregistrate la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Consiliul Republican al Partidului Liberal a decis astăzi să negocieze formarea unei majorități parlamentare „cu toți deputații care susțin cursul european și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, inclusiv cu cei 14 transfugi comuniști. Ghimpu spune că cei 14 transfugi comuniști „nu se mai numesc comuniști” și a întrebat „de ce să respingi o mână care vrea să dea ajutor” cursului european al R. Moldova?

„Noi nu vom participa la vot, noi pentru programul lor, pentru interesele lor. Ei - pentru ale republicii, cursul european pe care noi îl promovăm și n-am reușit să-l implementăm. Ne-am ocupat cu furtul, cu contrabanda, cu băncile. Și ei vin să susțină cursul european, implementarea acordului de Asociere, reforme, procuratură, justiție. De ce să respingi o mână care vrea să-și dea un ajutor într-un lucru bun? De-acum ei nu se mai numesc comuniști. Dar, la urma urmei, cum să vă spun, au fost ei comuniști cum am fost și eu”, a explicat Ghimpu.


Declarație făcută de Mihai Ghimpu pe 10 ianuarie 2016


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md