14:19:10 26.04.2024
Stiri

PD şi PLDM insistă să preia funcţia de PREMIER. Ghimpu: „PLDM tărăgănează luarea unei decizii, pentru ca Timofti să desemneze pe cine vrea”

Politică 05.01.2016 18:53 Vizualizări2338 Autor: Ziarul National
PD şi PLDM insistă să preia funcţia de PREMIER. Ghimpu: „PLDM tărăgănează luarea unei decizii, pentru ca Timofti să desemneze pe cine vrea”


Prima rundă de discuţii dintre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PD), Partidul Liberal (PL) şi Grupul Leancă, în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi desemnarea unui prim-ministru, nu s-a soldat cu niciun. Atât liberal-democraţii, cât şi democraţii insistă că lor le revine dreptul să desemneze premierul.

Primul de la discuţii a ieşit liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ. „E clar că timpul ne presează, deoarece preşedintele urmează să semneze decretul privind desemnarea premierului până pe 14 ianuarie. Noi considerăm că avem prima opţiune de a desemna un premier apolitic, deoarece în alegerile din 30 noiembrie 2014 am acumulat cele mai multe voturi. Între timp nu au avut loc alte alegeri şi nu putem vorbi că alt partid are mai multe mandate. Cei de la PD insistă că au 35 de mandate şi că au dreptul la prima opţiune. Noi am informat colegii că urmează să convocăm Consiliul Naţional Politic şi vom veni cu o decizie definitivă privind acţiunile noastre de mai departe”, a declarat Streleţ.

Rugat să comenteze declaraţiile lui Mihai Ghimpu, care a spus că PLDM nu trebuie să vină cu condiţionări, pentru că în caz contrar se va realiza o majoritate fără liberal-democraţi, Streleţ a spus: „Nu are decât să pună asta în practică”.

La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a spus că discuţiile privind formarea unei majorităţi nu au evoluat. „E vorba de un nou blocaj. Şi asta pentru că PLDM insistă că trebuie să desemneze premierul. Asta în situaţia în care noi, cei din PD, avem 20 de mandate. Mai mult, eu vorbesc şi din numele Platformei Social-Democrate. Împreună avem 35 de mandate. Din punct de vedere logic, noi avem dreptul la prima opţiune. Colegii de la PLDM trebuie să decidă până la finele săptămânii ce vor face mai departe. Să ne ofere un răspuns concret. Participă sau nu la formarea unei majorităţi parlamentare. Mingea e în terenul lor şi trebuie să ia mai rapid o decizie. Vom aştepta această decizie a celor din PLDM, după care vom discuta cu ceilalţi parteneri de discuţii”, a punctat Lupu.

Critici la adresa PLDM au fost aduse şi de liberalul Mihai Ghimpu, care îi acuză pe liberal-democraţi că ar tărăgăna deliberat luarea unei decizii privind participarea la crearea unei majorităţi parlamentare. „Am pierdut atunci o lună şi jumătate cu discuţiile. Cei de la PLDM... ba că nu au mandat…A urmat desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier…Era clar că nu va acumula voturile necesare. S-au mai pierdut două săptămâni. Acum, cei de la PLDM solicită să consulte Consiliul Naţional Politic. Asta m-a obosit deja. Bănuiesc că e vorba de acelaşi joc. PLDM tărăgănează luarea unei decizii, pentru ca să nu fie formată o majoritate, iar preşedintele Timofti să desemneze pe cine vrea”, a menţionat Ghimpu.

Chiar dacă dimineaţă, după consultările cu preşedintele Timofti, Mihai Ghimpu spunea că PL doreşte evitarea alegerilor anticipate, acum şi-a schimbat mesajul. „Eu mă adresez cetăţenilor. Noi nu ne temem de alegeri anticipate. Cei care au pufuşor pe botişor în furtul miliardului înaintează pretenţii. Dacă vor să provoace alegeri anticipate, atunci să şi le asume”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md