13:36:20 01.05.2024
Stiri

EXCLUSIV // Eduard Romanyuta: „Sunt convins că voi aduce Eurovisionul în Moldova”

Monden 04.04.2015 14:48 Vizualizări3190 Autor: Ziarul National


EXCLUSIV // Eduard Romanyuta: „Sunt convins că voi aduce Eurovisionul în Moldova”

Concurs // Ucraineanul Eduard Romanyuta va reprezenta R. Moldova la Viena

Până nu demult era un necunoscut pe piața muzicală din R. Moldova. Cu toate acestea, a reușit să câștige finala concursului național Eurovision și va reprezenta țara noastră la Viena.

Piesa de dragoste a lui Eduard Romanyuta a stârnit multe discuții în societate. Unii l-au învinuit de plagiat, alții de faptul că R. Moldova trebuie să promoveze cu bani proprii un străin. Dar tânărul interpret din țara vecină este convins că astea se vor uita toate atunci când va aduce trofeul Eurovision la Chișinău. Fiind prins în pregătiri pentru show-ul din Austria, Eduard a revenit pentru puțin timp în Moldova și a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ziarul NAȚIONAL.

Eduard, despre ce este piesa ta, care sunt punctele ei tari și cu ce este mai bună decât ale altor concurenți de la Viena?

Piesa este despre dragoste. Despre dragostea față de o fată pe care o iubesc și față de care am niște sentimente deosebite. Eu cred că fiecare dintre noi a avut asemenea sentimente în viață, iar majoritatea deja și-au găsit jumătatea. Piesa este una sinceră, bazată pe experiența mea proprie.

Dacă e să vorbim de șanse, atunci aceste argumente sunt punctul meu forte. Dar, dacă să privim în statistici, atunci observăm că niciodată doi ani consecutiv nu câștigă o piesă de același gen. Astfel, dacă anul trecut a ieșit învingătoare o piesă lentă, o baladă, atunci piesa noastră activă are mari șanse. Sigur că totul va depinde și de cum participanții își vor prezenta show-urile. Eu sunt convins că noi avem mari șanse. Suntem primii care vom deschide cea de-a 60-a ediție Eurovision. Iar faptul că organizatorii ne-au onorat cu această poziție este un semn bun pentru noi. Rămâne doar să aprindem publicul cu piesa noastră.

Ce este Eurovisionul pentru tine, pentru cariera ta, luând în considerare că ai încercat de mai multe ori să câștigi acest concurs în Ucraina?

Pentru mine acest concurs este o încercare și o posibilitate de a crește în carieră. Este o provocare de curaj pentru un artist de a vedea dacă are puterea de a merge până la capăt fără a ceda. Posibilitatea de a-ți încerca norocul la un asemenea concurs este deja un pas mare pentru orice artist, mai ales pentru vârsta mea.

Cred că acest concurs este nu numai unul exclusiv al cântecului. În acest concurs se iau la bătaie și coregrafii, și stiliștii, și regizorii de show etc. Până la urmă, este o competiție care te motivează să creezi și să te perfecționezi.

Ce te-a determinat să participi la preselecția Eurovision din R. Moldova? E din cauza conflictului din Ucraina?

Eu mi-am încercat de patru ori norocul în Ucraina. Cel mai bun loc pe care m-am clasat a fost trei. Și în acest an am dorit să particip la Kiev cu această piesă. Noi am avut totul pregătit – show-ul, back-vocaliștii, aranjamentul muzical etc.

De un an făceam repetiții în fiecare săptămână și, din senin, Ucraina a refuzat. Atunci am considerat că nu trebuie să pierdem timpul și efortul investit. Astfel, ne-am gândit să o prezentăm într-o altă țară. Circumstanțele au fost prielnice, pentru că țara vecină, R. Moldova, a decis că la Eurovisionul de la Chișinău pot participa și cetățeni străini. Așa că am venit și am câștigat.

Le sunt recunoscător pentru aceasta tuturor celor care au fost alături de mine și celor care au votat. De asemenea, cei care au susținut piesa mea au construit un pod frățesc între Ucraina și R. Moldova. Noi, după cum sună și sloganul ediției Eurovision de anul acesta „Building bridges” (construim poduri), am reușit să facem primii acest pas. A rămas doar să îl unim cu punctul final al scenei din Austria.

Eu nu mă bag prea tare în politică, pentru că sunt artist și de aceea cred că anume comunicarea prin muzică poate consolida aceste poduri între popoare.

Cum crezi, a fost motivată decizia Ucrainei de a nu participa în acest an la Eurovision?

Părerea mea este că acest concurs îmi dă posibilitatea să demonstrez întregii lumi că noi suntem puternici și suntem gata să luptăm până la capăt. Faptul că un ucrainean reprezintă R. Moldova este o demonstrație în plus că țara mea nu va lăsa niciodată capul plecat. Eu vreau să arăt tuturor că Ucraina este gata să lupte nu numai cu arme, ci e gata să ia la luptă și ceea ce ține de creație.

Lumea trebuie să cunoască faptul că și noi avem interpreți, dansatori și piese bune, și datorită susținerii pe care mi-a acordat-o Moldova - să arătăm că suntem puternici.

Acum, când ai câștigat finala din R. Moldova a concursului, cum te consideri – mai mult ucrainean sau moldovean?

Sigur că sunt mai mult ucrainean, pentru că acolo e patria mea. Dar faptul că voi reprezenta R. Moldova mă face să cred că sunt deja și moldovean. În orice caz, în scurt timp voi începe să învăț și limba română. Poate chiar mai aprofundat după ce voi reveni din Austria. Nu vreau să deschid multe secrete despre show-ul de la Viena, dar cu siguranță spre final voi folosi cuvinte în română.

Vei face unele gesturi de susținere a țării tale în cadrul show-ului? De exemplu, vei ieși cu steagul Ucrainei la final?

Din câte cunosc, regulile Eurovisionului sunt foarte stricte și, dacă tu reprezinți o țară, atunci orice gesturi de apartenență la altă națiune sunt interzise, pentru că e incorect față de alți participanți.

În cadrul interpretării, la fel sunt interzise și gesturile politice. Eu cred că nu voi folosi steagul țării mele, dar vom inventa cu siguranță ceva.

Ai fost acuzat de plagiat de către unii internauți. Cum comentezi această acuzație?

În primul rând, vreau să spun că sunt doar șapte note pe portativ și aceasta face ca să apară similitudini între anumite piese. De asemenea, sunt foarte multe criterii cu care poți determina dacă o piesă este plagiată sau nu.

Auzind o piesă, mulți pot să spună că e o copie, dar sunt criterii tehnice care stabilesc cu siguranță aceste lucruri. Este foarte greu de demonstrat. Noi avem o piesă bună care a fost pregătită de un grup de specialiști din Suedia și noi știm că aceștia dau tonul în tendințele din muzica actuală.

Cu ce gânduri și cu ce planuri vei pleca la Viena?

Sunt fixat doar pe victorie. Doresc cu toată inima să aduc Eurovisionul în R. Moldova. Pentru aceasta, depun o muncă titanică. Muncim și muncim în fiece zi, fără întreruperi. Avem puțin timp la dispoziție, dar mai avem multe de făcut. Am schimbat și coregrafia show-ului de la Viena care va fi mult mai dinamică.

Lucrăm și la efectele grafice de pe scenă. De asemenea, vom merge și în turnee de promovare a piesei prin diferite țări cum ar fi Georgia, Marea Britanie, Olanda. Toate cheltuielile vor fi suportate de mine și de persoanele care mă susțin. R. Moldova nu va cheltui nimic pentru promovare.

Merg cu sufletul deschis, fiindcă de la cinci ani sunt pe scenă. Pentru mine concursurile sunt o obișnuință și nu am nicio teamă.

Mulțumim pentru interviu și succes!

***

Eduard Romanyuta

Data și locul nașterii: 23 octombrie 1992, Ternopil, Ucraina

Genul muzicii: Pop, dance-pop, pop-rock, R&B, dance, soul

Instrumente muzicale: Vioară, pian, chitară

***

Alexandru Rusu, producătorul artistului în R. Moldova:

„Noi ne bazăm pe piesă, care este dinamică, pentru tineri, iar faptul că deschidem ediția jubiliară a Eurovisionului va pune multă presiune pe noi. Când l-am promovat pe Eduard, am vorbit și cu diaspora ucraineană din R. Moldova, care ne-a promis să ne susțină. De asemenea, mizăm și pe susținerea moldovenilor din Europa. Avem o țintă exactă și suntem o echipă foarte mare care depunem foarte mult efort să aducem Eurovisionul în R. Moldova”.

Text de Simion Ciochină


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md