04:04:42 01.05.2024
Stiri

PASIUNE // Ceasurile lui Iurie

Social 04.04.2015 13:57 Vizualizări1709 Autor: Galina Munteanu
PASIUNE // Ceasurile lui Iurie


INEDIT // Un chișinăuean dă o nouă viață discurilor de vinil

Patefoanele au devenit istorie, iar odată cu ele și discurile de vinil. Totuși, destul de căutate odinioară, mulți mai păstrează asemenea lucruri pe acasă. Lui Iurie Ivanenco din Chișinău i-a venit o idee. A pornit totul într-o glumă, dar acum a ajuns să fie căutat și apreciat, pentru că transformă discurile de vinil în lucruri... utile.

Suvenire

Ideea de a confecționa ceva inedit i-a venit acum trei ani. Suferise un accident și trebuia să stea acasă o perioadă. Și pentru că nu este omul care să stea fără treabă, Iurie se tot gândea ce să meșterească ca să „omoare” timpul, dar și, de ce nu, să poată aduce și un venit familiei.

De meserie este inginer, a absolvit Universitatea Tehnică din R. Moldova. În una din zile, i-a cumpărat feciorului său o farfurioară cu inscripția numelui lui. „Era ceva neobișnuit și frumos. Ne-a impresionat mult. Uite atunci mi-a venit în gând să realizez și eu asemenea suvenire. Mi-am amintit că am în garaj mai multe discuri de vinil și m-am întrebat de ce nu le-aș da a doua viață? Oricum nu mai folosesc la nimic. Tot în garaj, într-un colțișor, mi-am amenajat și atelierul”, ne spune entuziasmat Iurie.

Fiecare ceas conține un mesaj personalizat

A tot căutat prin internet să vadă dacă nu mai confecționează cineva asemenea suvenire, dar nu a găsit. Este singurul, deocamdată, în R. Moldova. Ca să aducă un pic de originalitate, bărbatul s-a gândit să pună și un ceas în mijlocul discului, dar și fotografia celui căruia îi este destinat suvenirul.

„Ceasul este detaliul doi în acest suvenir. Mulți spun că a dărui ceas este un semn rău, dar aceasta este doar o superstiție. Cel mai important este că e personalizat și conține și un mesaj haios, bunăoară: „Sofica - bombonica” sau „Cristina - gospodina”. Este ceva pozitiv și aduce și o bucurie în sufletul oamenilor”, ne spune meșterul.

Inițial, acesta s-a gândit că suvenirele vor fi destinate copiilor, dar au atras și mai mult atenția adulților. „Le-au plăcut, pentru că asemenea lucruri sunt unicate. Nicăieri în lume nu mai găsești așa suvenire. Fiecare este personalizat. Mesajul pe care îl scriu este ales de către comanditar, iar dacă nu are o preferință, găsesc eu ceva amuzant”, susține Iurie.

Apreciat de colegi și prieteni

Primele aprecieri le-a primit din partea familiei, care i-a dat undă verde micii afaceri. Au urmat apoi cuvintele de încurajare din partea rudelor și prietenilor.

„Evident că primele suvenire realizate au plecat spre ei. Și acum continuu să le fac asemenea daruri. Le plac foarte mult și le apreciază. Deja unii au început să mă întrebe dacă nu am terminat discurile și cu ce mă voi ocupa dacă le termin”, ne mărturisește zâmbind bărbatul.

Deocamdată, nu se gândește cu ce se va ocupa când le va termina, pentru că mai are destule în rezervă. Pe unele le procură, altele îi sunt aduse de către prieteni. „Am încercat să fac asemenea suvenire și din sticlă organică, dar nu au prins la clienți. Toți întreabă de discuri”, zice Iurie. Pe lângă ceas, bărbatul realizează și magneți personalizați, tot din discuri.

Mai mult hobby decât afacere

Nu poate spune că e o afacere, mai mult un hobby, pentru că nici bani mulți nu scoate din ea… Atât cât i-ar ajunge pentru minimumul necesar. Comanda o realizează timp de trei zile. În plus, bărbatul oferă și un an de garanție pentru fiecare ceas.

„Este un lucru manual și e cu migăleală. Unii mă telefonează și-mi cer să le fac comanda într-o zi. Le spun: scuzați, băieți, dar nu pot. Doar o zi este nevoie să se usuce vopseaua, după care sunt și alte lucrări care necesită migală. Nu-mi place să fac lucrul la repezeală”, susține meșterul.

Participă la expoziții

Lucrările sale nu o dată au înfrumusețat standurile expoziționale, iar acum se pregătește pentru o altă expoziție. „E benefic și pentru mine, fiindcă oamenii află de existența mea, dar și pentru cetățeni, care sunt plictisiți să tot cumpere produse chinezești. În plus, eu pe fiecare suvenir scriu Made in Moldova, să știe cel care cumpără și cel care vede că este produs la noi în țară”, conchide Iurie Ivanenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md