13:16:33 01.05.2024
Stiri

INEDIT // Grădină acvatică la Ialoveni. Va fi ca cele din SUA

Economie 04.04.2015 11:50 Vizualizări3616 Autor: Stela Mihailovici
INEDIT // Grădină acvatică la Ialoveni. Va fi ca cele din SUA


Proiect // În cel mult trei luni, în satul Nimoreni va fi construită o seră unică în R. Moldova care va adăposti câteva bazine, iar pe apă vor crește zarzavaturi pur ecologice

O tehnologie utilizată de ani buni în SUA, dar și în câteva state europene, va fi aplicată și la noi. Un tânăr intenționează să construiască o seră eficientă energetic, însă nu va practica agricultura tradițională, ci acvaponică. Plantele vor fi crescute în apă și se vor hrăni cu nutrienți produși de pești. Proiectul-pilot numit „The flow of life” este finanțat din bani europeni, prin intermediul Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) din cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Nicolae Cojocaru din satul Nimoreni, Ialoveni, este student la Economie și învață să administreze afaceri. Tânărul s-a gândit că cea mai bună practică va fi să-și gestioneze propria afacere și chiar una inovativă. După ce a studiat piața străină, a decis să se apuce de grădinăritul acvatic în spațiu închis.

Seră cu bazine

„Nopți în șir am căutat informații pe internet și am citit literatură de specialitate până am decis să mă aventurez într-un asemenea proiect, care presupune o simbioză dintre pești și plante. Într-un bazin vor fi crescuți peștii care elimină prin bronhii nitriți și nitrați, îmbogățind astfel apa. Aceasta va fi pompată în alte două bazine în care vor crește salată și ardei. Prin circuit, apa se va întoarce curată în bazinul cu pești, după ce va fi curățată de amoniac cu ajutorul unei tehnologii speciale”, explică Nicolae în ce constă proiectul său care i-a cucerit pe specialiștii de la AITT.

Instituția i-a oferit tânărului un grant de patru mii de euro pentru a-și construi prima seră experimentală de 40 de metri pătrați. Aceasta va fi eficientă energetic. Va avea încălzire geotermală și baterii solare, pentru a putea crește zarzavaturi tot anul.

600 de plante pe lună

La începutul lunii aprilie, urmează a fi semnat contractul de finanțare a proiectului, iar sera va fi gata în cel mult două luni, este convins Nicolae Cojocaru: „O voi construi singur, fiindcă sunt lăcătuș după prima mea meserie. În procesul de producție, voi fi ajutat de un coleg de facultate. Inițial, vom cumpăra aproximativ 15 kilograme de puieți de pești pentru un bazin cu trei tone de apă. Bazinele cu plante vor avea vreo 20 de tone de apă. Vom monta pompe de aer și filtre speciale și vom verifica periodic calitatea apei”.

După calculele băieților, lunar, în sera experimentală vor fi crescute cel puțin 600 de plante – salată și ardei, care vor fi pur ecologice. Plantele se vor hrăni doar din nutrienții eliminați în apă prin bronhiile peștilor.

Lalele pe apă

Nicolae crede în reușita proiectului său, fiindcă primele experimente au dat rezultate. Anul trecut, tânărul a reușit să crească lalele pe apă, făcându-le concurență părinților săi care sunt florari. În 28 de zile, lalelele au ajuns aproape de înflorire, dar s-au uscat, fiindcă apa a fost stătătoare și puțină – doar o sută de litri. Situația va fi alta în cazul viitoarelor bazine în care apa va fi în circuit permanent și nu se va strica.

Nicolae Cojocaru este deja în căutarea unor parteneri, cu ajutorul cărora ar putea să construiască ulterior o seră de cel puțin o mie de metri pătrați.
Pentru că este și cetățean român, tânărul intenționează să-și depună proiectul și la instituțiile abilitate de peste Prut, pentru a accesa fonduri europene mult mai mari decât cele care se oferă în R. Moldova.

Crescătorie de sturioni pentru icre

Pentru bazinele mai mari, Nicolae are planuri grandioase. Ar vrea să înlocuiască speciile de puieți de pești tradiționali pentru R. Moldova cu specii de sturioni, care să depună icre negre - deliciul culinar al restaurantelor din întreaga lume. Tânărul a purtat deja discuții cu reprezentanții fermei de pește din Tiraspol care crește sturioni. Aceștia sunt gata să-i vândă puieți cu aproximativ o sută de dolari pentru un kilogram. Iar mâncarea specială pentru aceste specii de pești poate fi cumpărată din străinătate cu aproximativ cinci euro kilogramul.

„În condiții naturale, doar 20% din icra depusă de sturioni supraviețuiește, iar în spațiu închis, vorbim de 80 la sută din icre care pot fi colectate. În șapte ani, peștii ajung deja la maturitate și depun icre, care aduc venituri de milioane. Poți scoate bani din afacere și în doi ani, dar veniturile sunt pe termen scurt”, își face socoteală viitorul om de afaceri, precizând că nu se vede peste ani muncind la stat sau într-o firmă străină.

Vrea să iasă din tipare

Nicolae Cojocaru mai spune că proiectul său ar putea să-i determine pe mulți businessmeni din R. Moldova să renunțe la afacerile tradiționale și să încerce inovațiile. „Moldovenii se tem de noutate, pentru că nu vor să-și riște investițiile. Eu le voi demonstra chiar și părinților că proiectul meu nu este o „poveste”, așa cum au reacționat ei când le-am spus despre inițiativă. Dacă voi reuși, familia mă va susține financiar să-mi lărgesc afacerea”, concluzionează tânărul.

Igor Plămădeală, manager de proiect la Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic:

Proiectul care urmează a fi dezvoltat la Nimoreni are toate șansele să fie unul de succes. Juriul care a selectat proiectul, fiind convins că el poate fi viabil și trebuie finanțat, a fost compus din șase experți, patru dintre care sunt din Europa. Toate cele trei elemente pe care le cuprinde proiectul – ventilarea eco-energetică a serei, creșterea peștilor și a plantelor pe apă sunt folosite la scară largă în alte state, iar inovația constă în combinarea acestor elemente. Sera este un prototip, dar ideea are toate șansele să fie dezvoltată. Noi vom monitoriza întregul proces, iar banii propuși pentru finanțare vor fi acordați în două tranșe – 60% la început și 40% la sfârșit. Inițiatorii trebuie să ducă totul la bun sfârșit și să prezinte un raport final, dacă vor să beneficieze în totalitate de grantul european.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md