22:33:51 27.04.2024
Stiri

Vatra lui Nicolae Avram: „Nu plecați, oameni buni, din țară”

Social 31.12.2015 11:31 Vizualizări2876 Autor: Daniela Hadei
Vatra lui Nicolae Avram: „Nu plecați, oameni buni, din țară”
Nicolae Avram


SUFLET // Este un promotor al valorilor naționale românești și nu se consideră un om care face minuni. Ne spune scurt că își face o datorie pe pământ, cea de a readuce cultura străbunilor, iar pe cântarul dumnealui cea mai mare pondere o au valorile spirituale

Despre Complexul Etnocultural „Vatra” se știe nu doar în R. Moldova, dar și peste hotarele ei, dar mai puțini au avut ocazia să cunoască echipa care stă în spatele acestei idei, în special pe cel care a pus bazele acesteia și ale marelui proiect „Moldova - Cultură și Destin European”.

Și-a propus să promoveze imaginea țării pe plan național și internațional, iar valorile românești și tradițiile autohtone să le integreze în marea familie europeană. Și îi reușește!

A lansat acest proiect în anul în care R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE și și-a propus să-i invite acolo pe toți amatorii de frumos, dar și pe turiștii străini care vor să ne cunoască.

„Șezătoare ca în vremurile de cândva”

Magia sărbătorilor de iarnă se simte deja, iar cu acest prilej, și în acest an Complexul Etnocultural „Vatra” se va transforma într-un adevărat Sat de Crăciun, unde vizitatorii vor putea savura din plin spiritul de sărbătoare.

„Mi-amintesc și astăzi cum stăteam la gura sobei și îi recitam poezii bunelului. Ne uitam pe geam și așteptam sărbătorile. Era o atmosferă deosebită. Așa s-au născut și colindele, într-o atmosferă de șezătoare, de casă, femeile cântau, torceau și compuneau diferite versuri frumoase. Asta vrem să facem noi prin Satul de Crăciun. Vrem să îmbrăcăm colindele în atmosfera pe care au avut-o atunci când s-au născut, să teatralizăm tradițiile și obiceiurile, iar fiecare oaspete va putea lua parte la șezătoarea noastră. Nu știu dacă ne va reuși cu exactitate și nu știu dacă vom reuși să redăm în totalitate acea atmosferă, dar vom încerca”, ne spune entuziasmat Nicolae Avram, directorul Restaurantului-muzeu „Vatra neamului” și patronul Complexului Etnocultural „Vatra”.

„Vrem să valorificăm obiceiurilor autentice”

Chiar dacă a fost plecat o perioadă peste hotare, dorul de casă și dragostea de neam l-au întors acasă, aici unde a început o muncă asiduă pentru renașterea valorilor naționale.

„Scopul meu nu a fost să rămân acolo, dar să mă întorc. Eu am alte valori și cântăresc altfel lucrurile. Din păcate, la noi s-a cam pierdut finețea sărbătorilor. Când eram mic, plângeam și așteptam cu emoții sărbătorile de iarnă, iar acum, prin intermediul Complexului, încercăm să valorificăm rămășițele obiceiurilor autentice. Vrem să valorificăm produsul nostru, iar pentru a-l simți cu adevărat, trebuie să muncim, să muncim asupra sufletului. Eu nu am făcut minuni, dar mă strădui să ne promovăm ca și țară, noi avem aceste tradiții frumoase, asta e ce ne-a rămas mai sfânt”, ne spune domnul Avram, vădit emoționat.

„Nu plecați, oameni buni, din țară”

Pune mult suflet în tot ceea ce face, iar echipa pe care o conduce îi este o adevărată familie. Alături de ei, Nicolae Avram și-a propus să motiveze și să convingă cetățenii R. Moldova să nu mai plece peste hotare, iar pe cei plecați - să-i întoarcă acasă.

„Nu plecați, oameni buni, din țară. Vă rog, nu plecați”, este îndemnul dumnealui.

„Dacă pleacă toată lumea, ce să facem noi aici? Oamenii noștri sunt aurul nostru”, completează Nicolae Avram.

Prin intermediul evenimentelor din cadrul Complexului Etnocultural „Vatra”, organizatorii și-au propus și promovarea producătorului autohton, în special al produsului din gospodăria omului din sat. Astfel, în cadrul Satului de Crăciun, oaspeții vor putea gusta și vor putea procura murături direct din beciurile gospodarilor, jumări, brânză de oi, vin, fructe și multe altele.

„Tindem spre reușită”

De o modestie aparte, domnul Avram afirmă că e prea devreme să spună că le-a reușit pe toate, iar în opinia dumnealui, Complexul Etnocultural „Vatra” nu este o idee „fenomenală” și „nu vine cu nimic nou”.

„Noi lucrăm și tindem spre reușită. Toată viața tindem spre ceva, acest produs spiritual este o chestie spre care noi trebuie să tindem la infinit, pentru a-i retrezi pe cei care au murit spiritual. Acest complex este de datoria fiecăruia, iar eu nu am interesul să ating un anumit apogeu. Dacă cineva nu vine la „Vatra”, își face rău cu mâna lui. Nu vrem ca oamenii să vină cu forța aici, dar din plăcere. E ca și cum te-ai duce la biserică. Complexul e ca o biserică, unde noi facem slujbe spirituale, fiecare dintre noi poate contribui cât de puțin la „lecuirea” noastră spirituală”, ne explică Nicolae Avram.

Surprize mari la primăvară

În timp ce pe parcursul iernii vor avea loc o serie de evenimente inedite la Complexul Etnocultural „Vatra”, iar ediția a doua a Festivalului „Satul de Crăciun” a fost inaugurată pe 12 decembrie curent şi va dura până la 8 ianuarie 2016, la primăvară, organizatorii vor demara un proiect nou și special.

„Suntem în faza creării unui eveniment cu statut permanent, care din primăvară va avea loc în fiecare weekend. Va fi deosebit, deoarece toți cetățenii vor avea posibilitatea să petreacă altfel fiecare zi de sâmbătă și duminică, nu doar material, dar și spiritual. Vom face o revoluție totală a prețurilor, pentru ca aceste evenimente să fie accesibile pentru toată lumea. Muzică bună, prețuri mici și calitate garantată a produselor autohtone”, ne dezvăluie Nicolae Avram.

Complexul Etnocultural Vatra se află la doar 30 de kilometri de Chișinău, în apropiere de Mănăstirea Căpriana, și se întinde pe o suprafață de 10 hectare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md