12:14:51 26.04.2024
Stiri

DATE // Reintegrare: Câți locuitori ai Transnistriei și-au luat pașapoarte ale R. Moldova

Social 30.12.2015 16:02 Vizualizări2047 Autor: Ziarul National
DATE // Reintegrare: Câți locuitori ai Transnistriei și-au luat pașapoarte ale R. Moldova


Majoritatea locuitorilor din regiunea transnistreană au optat pentru pașapoartele R. Moldova în ultimii ani.

„În jur de 300 de mii dintre ei și-au obținut cetățenia, iar aproape 100 de mii și-au obținut și pașapoarte biometrice ale Republicii Moldova care le permit să beneficieze de oferta generoasă de călătorii liberalizate în spațiul Uniunii Europene. Și este de sarcina noastră să-i eliberăm din această calitate de ostatici ai conflictului transnistrean pe care ei o trăiesc în fiecare zi”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, citat de buletinul Asociației de Politică Externă (APE).

O cercetare anterioară a universităţii din Tiraspol, arăta, cu referire la statistici oficiale, că în ultimele două decenii populaţia Transnistriei s-a redus de la 680 de mii la doar 500 de mii de persoane.

În timp ce transnistrenii își perfectează acte ale R. Moldova, negocierile pe dimensiunea transnistreană nu au avansat în acest an, domeniul fiind afectat de criza politică de la Chișinău.

Vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Victor Osipov, spune că negocierile în formatul 5+2, dar și dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, sunt practic blocate.

„Să recunoaștem că acum Republica Moldova încă nu are o strategie pentru reintegrare, Republica Moldova încă are un buget infim pe care îl alocă din resursele statului pentru politicile în această direcție, Republica Moldova încă lucrează cu o structura guvernamentală subdimensionată și lipsită de un statut de autoritate publică centrală. Biroul pentru Reintegrare este acum un fel de subdiviziune în Cancelaria de stat, cancelarie care nici măcar nu face parte din Guvern, ci este o structură de asistență pentru activitatea Guvernului. Asta descrie pe scurt lipsa de consistență a instrumentelor cu care noi lucrăm pentru a rezolva o problemă ce necesită și eforturi, și capacități mult mai dezvoltate și mai bine coordonate. Este o sarcină deloc ușoară, dar nu putem să ne prefacem că nu există aceste probleme și că putem continua acest „ritual”, acest „dans ritualic” care se numește „reintegrarea” – cu negocieri 1+1, 5+2, alte formate, dar care nu este o politică reală axată pe rezultate”, a spus Osipov în cadrul unui eveniment organizat de IDIS Viitorul, citat de buletinul APE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md