10:45:26 07.05.2024
Stiri

Avocații lui Vlad Filat SALUTĂ decizia judecătorilor RECUZAȚI de a se abține de la examinarea dosarului: „Au stabilit că se află în incompatibilitate”

Politică 29.12.2015 19:17 Vizualizări1315 Autor: Ziarul National
Avocații lui Vlad Filat SALUTĂ decizia judecătorilor RECUZAȚI de a se abține de la examinarea dosarului: „Au stabilit că se află în incompatibilitate”
Igor Popa


Apărătorii politicianului Vlad Filat susțin că decizia Judecătoriei Buiucani de astăzi prin care a fost acceptată schimbarea completului de judecată
este „favorabilă” clientului lor.

„Am publicat înainte de ședința de judecată comunicatul nostru în care am indicat că vom cere recuzarea judecătorilor. Respectiv, judecătorii au intuit intențiile noastre și au stabilit că se află în incompatibilitate, de aceea s-au abținut de la judecarea cauzei lui Vlad Filat. Menționam că remediul principal este abținerea, iar recuzarea este un remediu secundar în cazurile de incompatibilitate. Prin urmare, este și natural ca judecătorii să se abțină în astfel de cazuri”, a declarat avocatul Igor Popa pentru Ziarul NAȚIONAL.

Apărătorul politicianului insistă pe faptul că expedierea dosarului în judecată „este abuzivă” și contrară prevederilor art.art.293-297 CPP RM:

1. Apărătorii au avut la dispoziție foarte puțin timp (2 zile la 22 de volume) pentru a lua cunoștință de materialele dosarului și a depune cereri în apărare;

2. Filat Vlad nu a fost informat despre terminarea urmăririi penale, nu a avut posibilitate să facă cunoștință cu materialele dosarului penal care au fost transmise în judecată și nu a primit copia rechizitoriului și nu a avut posibilitate să depună cereri și referință la rechizitoriu;

3. Sesizarea instanței de judecată în acest dosar a fost realizată într-o manieră asemănătoare cu cea constatată în Hot. Ocalan c. Turciei din 12 mai 2015 nr.46221/99, în care s-a stabilit violarea dreptului la apărare, deoarece avocații și inculpatul practic nu a avut la dispoziție timpul necesar pentru a studia materialele voluminoase ale dosarului penal atât separat, cât și împreună cu clientul lor.

4. Filat Vlad și avocații lui au fost lipsiți de dreptul de a dispune de timpul și înlesnirile necesare apărării, drept prevăzut de art.6 par.3 lit.b) CEDO.

Menționăm că procurorii au cerut astăzi prelungirea termenului de arest preventiv pe numele lui Vlad Filat cu încă 90 de zile. Solicitarea nu a fost examinată deocamdată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md