19:33:27 26.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // Regele care nu avea încredere în sine

Social 27.12.2015 16:40 Vizualizări2058 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // Regele care nu avea încredere în sine sursa: google.ro

Sânge albastru // Ludovic al XV-lea și metresele

Dintre toţi regii Franţei, Ludovic al XV-lea a avut cele mai multe amante. Spre bătrânețe, a dezvoltat o înclinație pentru fete tinere. Se spune că ar fi avut nouăzeci de copii nelegitimi.

Căsătoria

S-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Maria Leszczyńska în vârstă de 21 de ani, fiica regelui detronat al Poloniei. Ludovic, care nu manifestase până atunci niciun fel de interes faţă de femei, s-a trezit parcă la viaţă în faţa modestei sale soţii. Pentru un timp, viaţa lor a fost o frumoasă poveste de dragoste. Cunoscuse câțiva ani fericiți alături de regina poloneză care l-a adulat și i-a fost foarte devotată. Cu timpul însă, relaţia s-a răcit, regele fiind notoriu infidel. După nouă ani de căsnicie, pentru prima dată, regina s-a plâns tatălui ei de infidelitatea soțului, ea refugiindu-se în activităţi de caritate.

Metresele

În timp, curtea lui Ludovic al XV-lea a devenit una dintre cele mai pretenţioase curţi regale ale lumii. Regele avea privilegii nelimitate, printre care acela de a construi în jurul său o suită de metrese.

Aceasta crea adevărate războaie reci între doamnele de la curte, fiecare dintre ele încercând să intre în graţiile regelui. Lupta se dădea, de fapt, pentru titlul de metresă oficială, titlu care conferea purtătoarei putere absolută peste inima regelui şi, prin aceasta, peste tot ceea ce stăpânea el.

Cele mai faimoase metrese au fost Ducesa de Châteauroux, irlandeza Louisa O'Murphy, madame de Pompadour şi Marie Jeanne Bécu, Contesă du Barry.

Ducesa de Châteauroux

Dintre cele cinci surori Nesle, patru au fost metrese ale lui Ludovic al XV-lea. Regele s-a îndrăgostit la început de Madame de Mailly, apoi de sora ei mai mică şi, după moartea acesteia, de o altă soră a lor, Madame de Châteauroux. Rolul ei politic a fost mare, deşi exercitat din spatele scenei. A murit brusc la doar 27 de ani. După decesul acesteia, pentru o scurtă vreme regele s-a consolat cu sora ei vitregă. Câteva luni mai târziu, avea o noua metresă – vestita Madame de Pompadour.

Madame de Pompadour

Era inteligentă, frumoasă și rafinată. Fiică a unui escroc şi a unei prostituate, a primit o bună educație.

Nu a avut niciodată influență politică directă, dar din spatele scenei puterea ei era considerabilă.

Importanța ei era atât de mare, încât a fost abordată de către un proeminent diplomat austriac, cerându-i să intervină în negocierile care au condus la Tratatul de la Versailles.

Cu toate că din 1751 legăturile ei sexuale cu regele au încetat, a continuat să rămână metresa oficială a regelui până la moartea ei, lucru care se datorează diplomației inteligente de care a dat dovadă. Va lega regele de ea nu numai prin relații sexuale, ci și ca prietenă, damă de conversație și sfătuitoare.

Amanta pasageră

Anne Coupier i-a dat mari bătăi de cap marchizei de Pompadour, care locuia în apartamentul de deasupra regelui şi avea oricând acces la el printr-o scară secretă. Marchiza avea avantajul că ştiuse să se facă prietenă de nădejde a suveranului, oferindu-i o stare de rutină şi confort, mai ceva ca o nevastă.

Multe iubiri trecătoare s-au succedat prin patul lui fără să o tulbure, însă Anne era o frumuseţe perfectă, atrăsese atenţia curţii asupra ei şi toată lumea credea că va lua locul marchizei. Cu atât mai mult când a rămas însărcinată.

Însă Anne Coupier nu a reuşit să o depăşească în importanţă pe marchiza de Pompadour nici după moartea acesteia din urmă. Regele a exilat-o într-o mănăstire şi a separat-o de fiul lor.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md