14:41:26 06.05.2024
Stiri

Iubiri celebre // I-au întreținut focul iubirii și al poeziei…

Social 20.12.2015 16:40 Vizualizări2608 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // I-au întreținut focul iubirii și al poeziei… sursa: google.ro


Clasici români // Lucian Blaga

A iubit femeia – frumoasă, deșteaptă, misterioasă, cultă, rafinată. „L-au mângâiat multe. Toate le-am înțeles, dar în brațele mele a murit”, mărturisea cea mai mare dragoste a poetului, Cornelia Blaga.

Domnița

A cunoscut-o pe Domnița Gherghinescu-Vanea în timpul drumului spre țară, unde avea să-și rostească discursul de recepție la Academia Română. Visătoarea Domniță era o ființă ieșită din comun, cu personalitate puternică, fascinantă și cu gingășie sufletească.

Își fixaseră destinele domestice definitiv și își împărtășeau sentimentele de iubire dintr-o altă perspectivă - iubirea spirituală, sufletească. Își vorbeau despre artă, creație, iubire.

Cei doi ne-au lăsat o corespondență plăcută, cristalină, fără trăiri ce privesc pasiunea trupească a oamenilor. Destinele lor nu le-au îngăduit altă apropiere decât cea spirituală și, din multe scrisori, simțim atunci când citim cum cei doi îndrăgostiți ard în spirit.

Aflată mereu în compania multor persoane, în forul interior al lui Blaga își fac loc lumini și umbre, se strecoară mâhnirea, uneori o estompată gelozie. Însă „arderea” pentru Domnița nu se stinge așa ușor, „rana” mai stăruie încă până când își face prezența tot mai des în viața sa o altă muză, Eugenia Mureșan.

Eugenia Mureșan

În familia protopopului Florea Mureșan, Blaga află o elevată atmosferă de intelectualitate, protopopul fiind un om citit, iar soția sa o femeie de o sensibilitate rară. „Mă simt foarte bine în această casă, în care port discuții frumoase despre problemele filozofice cu Florea Mureșan, dar mai ales m-atrag conversațiile pe teme literare și cotidiene cu Geni. Ce minte arcuită, ce cascade de idei la această femeie…”. Geni Mureșan se confesează spunând: „Sunt prietenă de mai mulți ani a domnului Blaga, cel mai mare filozof și poet, așa cum Veronica Micle a fost prietena lui Eminescu”.

Elena Daniello

Apropierea dintre familii a avut loc atunci când familiile Blaga și Daniello și-au petrecut mai multe vacanțe în satul Gura Râului de lângă Sibiu, loc devenit pentru Blaga un spațiu mitologic și botezat ad-hoc Bocca del Rio.

Despre relația lor vorbește Dorli Blaga, fiica poetului: „Doamna Daniello era foarte posesivă și îl controla (…) Eram pacienta ei. Și îmi plăcea. Era fantastic de îngrijită. Respira curățenia prin toți porii. Tot ce punea pe ea era foarte bine făcut, de bun gust, dar nu avea șic. Știu că Tata îmi spunea – eram adolescentă – că pentru o femeie e mai important să fie foarte îngrijită decât frumoasă”.

Livia Armeanu

L-a cunoscut pe Blaga la Gura Râului. Doctorița Livia Armeanu a fost pentru Blaga o confidentă inteligentă, sensibilă, generoasă care niciodată nu a dezvăluit ce credea poetul despre ea, dar încrederea pe care o avea omul Blaga prin confesiunile pe care i le făcea și comunicarea spirituală ce exista între cei doi era de netăgăduit. Ea călca discretă în umbra poetului.

Cornelia Blaga

Cea mai mare dragoste a poetului a fost soția, Cornelia Brediceanu, pe care a cunoscut-o la Brașov, apoi s-au reîntâlnit în sala de lectură a Bibliotecii Universitare din Viena. Între ei a început o dragoste profundă care va dăinui. În decembrie 1920 se căsătoresc la Cluj.
„Nicio soție a unui mare creator – cum a fost Lucian – nu poate avea pretenția de-a face să-i vibreze lira până la sfârșitul vieții. L-am înțeles perfect pe Lucian și arta lui. Chiar dacă uneori n-a fost ușor… Dacă aș fi poetă, aș spune că am constituit o constelație, firește terestră. Numai că în jurul ei s-au ivit alte stele, care au luminat zarea poetului în căutarea de comori ale vieții și lumii. Repet, am înțeles realitatea situației, și locul din mijlocul inițialei constelații neștirbit a rămas!”, mărturisea soția poetului.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md