17:55:20 26.04.2024
Stiri

VIDEO Băsescu, la Chișinău: Separarea românilor a fost decisă de „doi CRIMINALI”

Politică 02.04.2015 18:16 Vizualizări3253 Autor: Raisa Lozinschi
VIDEO Băsescu, la Chișinău: Separarea românilor a fost decisă de „doi CRIMINALI”


Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost decorat astăzi, la Chișinău, de către președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, cu Ordinul „Ștefan cel Mare”, oferit „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la promovarea stabilității, securității și democrației în regiune și pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securității și asigurării ordinii publice”.

Timofti și-a explicat decizia prin faptul că, în calitatea sa de comandant suprem al Armatei României, a contribuit la „apropierea celor două țări” și la asigurarea securității R. Moldova.

Traian Băsescu a mulțumit pentru acest „gest de respect”, afirmând că va răspunde „și cu mai mult respect și cu dragoste față de cetățenii R. Moldova”.

„Suntem o națiune în două state independente. Astăzi, la 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, suntem două țări independente, dar acest lucru nu l-am stabilit noi niciodată, nici cetățenii din stânga Prutului, nici cetățenii din dreapta Prutului. Acest lucru a fost dictat de doi criminali. Unul se numea Stalin și altul Hitler”, a declarat Băsescu.

Fostul președinte a întrebat, de asemenea, „oare cât timp vom continua să trăim așa cum au hotărât Ribbentrop, Molotov, Stalin și Hitler”, răspunzând, totodată, că văzând agresivitatea Rusiei din ultimii doi ani „poate ne vom da seama că trebuie să fim uniți”. Iar dacă nu ne vom da seama, să ne regăsim în Uniunea Europeană.

„Poate nu e momentul pentru unirea celor două țări, dar sigur este momentul să ne gândim la alternative”, a declarat el, mai ales astăzi, când regiunea Mării Negre este una dintre cele mai tensionante din lume și ar trebui să găsim garanții care să ne asigure securitatea.

Traian Băsescu a precizat că încă nu a solicitat cetățenia R. Moldova, așa cum și-a exprimat intenția anterior, considerând că „atmosfera politică din R. Moldova nu este propice pentru așa ceva”.

Fostul președinte al României a spus însă că va face acest lucru „mai devreme sau mai târziu”: „Și trebuie s-o cer cât mai repede, că până se vor împlini 100 de ani de la Unire cine știe ce se poate întâmpla și nu voi avea de ce s-o mai cer”.

Menționăm că Traian Băsescu a venit astăzi în R. Moldova, iar mâine va vizita biserica de lemn din Soroca, dăruită anterior de statul român, dar și Cetatea Sorocii restaurată în cadrul unui proiect transfrontalier, desfășurat între România, R. Moldova și Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md