20:07:41 04.05.2024
Stiri

Ce este ANOREXIA

Știri 13.12.2015 14:00 Vizualizări2064 Autor: Ziarul National


Ce este ANOREXIA
Angela Bârta, medic endocrinolog AMT Centru, or. Chișinău

În prezent, societatea se confruntă cu o sumedenie de probleme social-economice care duc la declanșarea unui număr mare de patologii, printre care putem menționa și anorexia.

Ce este anorexia?

Cuvântul „anorexie” vine din limba greacă și semnifică lipsa poftei de mâncare. Anorexia nervoasăeste o tulburare psihică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare. Anorexia are una din cele mai mari rate de mortalitate din toate tulburările psihiatrice - până la 20%. Punctul forte este că aproximativ 50% din pacienți se tratează cu succes.

Ce declanșează anorexia?

Anorexia se declanșează cel mai des în perioadele vârstei de maturizare: preadolescența, adolescența și vârsta tânără. 90% din persoanele la care s-a stabilit acest diagnostic sunt de vârsta respectivă.

Deși pot fi afectate și persoanele de sex masculin, cel mai des întâlnită este patologia la persoanele de sex feminin, aproximativ de 20 de ori mai frecvent.

Oricât de slabe sunt, fetele acestea se văd grase, își văd corpul deformat în oglindă. Influența familiei reprezintă unul dintre factorii importanți în dezvoltarea patologiei: criticile sau ironia părinților și ale fraților, surorilor, altor rude, a cercului de prieteni, trecerea prin momente stresante ale vieții, precum schimbarea locului de activitate - școala, facultatea, serviciul, locul de trai, divorțul părinților sau persoanei în cauză, decesul unei persoane dragi sau experiențe neplăcute precum violul sau abuzul. Un impact nefast în declanșarea bolii îl are și mass-media.

Mesajul pe care mass-media îl transmite este că trebuie să fii slabă ca să fii luată în seamă. Este un mesaj indirect, dar foarte clar.

Cum se manifestă anorexia?

Anorexia poate fi împărțită în două subtipuri:

    a)restrictivă, în care pacientul manifestă limitarea severă a aporturilor alimentare sau chiar refuzul de a se alimenta;

    b)compulsivă/purgativă, în care pacientul se alimentează bine, iar apoi compensează prin provocarea vărsăturilor, abuzului de laxative sau diuretice și exerciții fizice intense. Așa-zisa bulimie. Anorexia și bulimia se consideră stadii ale unei singure afecțiuni, doar că anorexia este stadiul mai avansat.

Care sunt semnele anorexiei?

Persoana slăbește rapid, refuză de a se alimenta sau își provoacă vome după mese, administrează laxative, uneori diuretice, refuză de a avea o greutate normală pentru vârsta și înălțimea sa. Deseori are un deficit de cel puțin 15% sau chiar poate ajunge la 50% a masei corporale. Plus la aceasta, refuză să accepte faptul că este subponderală. Persoanele anorexice asociază retard psihomotor, tulburări depresive, oboseală, grețuri, la examinarea obiectiva detectează hipotermie, bradicardie, hipotensiune, căderea părului, modificări majore în ciclul menstrual ș.a.

anorexia

Cum putem favoriza vindecarea anorexiei?

Așa cum boala nu apare dintr-odată, nici vindecarea ei nu se face imediat. Bolnavul trebuie să manifeste multă răbdare, perseverență, optimism în timpul tratamentului și după. Importantă e și susținerea membrilor familiei, a persoanelor apropiate.

Trebuie să convingem pacientul să renunțe la stările negative (mânie, spiritul de concurență, orgoliu, nemulțumire, teamă, îngrijorare, tristețe). Vindecarea va putea surveni doar în cazul în care bolnavul va dobândi pacea interioară, un spirit de bucurie și optimism și o gândire pozitivă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md