13:10:27 04.05.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Eco pentru iarnă

Reportaj 13.12.2015 12:10 Vizualizări1904 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Eco pentru iarnă


În post folosiți surse vegetale de proteine: linte, fasole, mazăre, bob, năut, precum și cereale integrale.

Revenită de curând în R. Moldova, am organizat un masterclass în cadrul campaniei EcoLocal, în care am încercat să folosesc cât mai multe ingrediente ecologice din R. Moldova, accesibile acum, în sezonul de iarnă și în Postul Crăciunului.

Am dorit să prezint participanților la eveniment posibilitățile de a ne alimenta gustos, dar și sănătos, într-un anotimp mai puțin bogat în fructe și legume proaspete. Și cred că mi-a reușit, iar mai jos voi relata experiența mea de a găsi aceste ingrediente și ce am gătit din ele.

Principiul meu de primă importanță este „produse de sezon”.

Folosind portalul www.ecolocal.md, am găsit oferte de legume de iarnă – cartofi, morcovi, păstârnac, usturoi, sfeclă roșie de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Zăbriceni. Tot ei operează un magazin online www.biocamara.md, prin care am făcut comanda, iar legumele au fost livrate la domiciliu. Aceste legume mi-au servit ca bază în supa de linte și salata din legume coapte.

Din punctul de vedere al nutriției, legumele mi-au asigurat un aport de vitamine, microelemente și carbohidrați. Nemaivorbind de aromele îmbietoare provenite din legumele coapte.

Un alt principiu important este „echilibrul”

Orice act al mâncării trebuie să ne servească și ca o sursă de toți nutrienții de bază, în cantități moderate, dar suficiente pentru un organism sănătos. Și fiindcă suntem în post și carne nu consumăm, o sursă excelentă de proteine poate fi lintea. Am găsit linte eco la Vitalie Pintilei care încearcă să ofere pe piață produsele ProBio. Deși nu sunt autohtone, este unica sursă de linte eco la îndemână. Or, R. Moldova ratează o șansă mare prin a nu cultiva linte – un produs care era cândva chiar exportat din țara noastră.

Pe lângă linte, am găsit la Vitalie și boabe de mei, pe care le-am folosit în salata de iarnă, și boabe de speltă – un soi de grâu antic, care în prezent se bucură de cea mai mare căutare pe piață. Spelta se laudă cu o structură a moleculei sale mai diferită decât la grâu, încât organismul uman o digeră mult mai ușor, evitând alergiile și intoleranța la gluten, de altfel destul de frecvente.

Eu am măcinat boabele de speltă, iar făina am folosit-o în desertul meu englezesc din rubarbă cu fragi (ambele fructe le-am găsit în stare congelată la un alt producător eco autohton – Antonina Tocarenco).

Grăsimile tot atât de importante pentru sănătate ca și restul nutrienților le-am obținut din uleiul de floarea-soarelui presat la rece Vegetal Org.

Și nu în ultimul rând, principiul „delectare”

Nu merită să depunem efortul de a găti sau chiar de a mânca, dacă acesta nu este însoțit de plăcere și satisfacție. Or, delectarea provine de obicei din niște arome mai subtile, ingrediente delicate și o istorie deosebită în spatele acestor ingrediente.

Pentru delectare am folosit roșii uscate și conservate în ulei, cimbru proaspăt, fragi de pădure (toate oferite de Antonina Tocarenco), pâine aromată fără drojdii și… multă pasiune. Iar ceaiurile de plante de la Mănăstirea Zăbriceni au încununat prezentarea ca o licoare magică.

Un asemenea ospăț nu e pentru fiecare zi, recunosc. Dar merită să încercăm, în zile deosebite sau de sărbători, să aducem cumsecădenia producătorilor eco autohtoni, precum și a produselor lor, pe mesele noastre.

Meniu „Eco pentru iarnă”

Bruschetta cu pâine fără drojdii, roșii uscate, usturoi, cimbru proaspăt și ulei presat la rece.

Supă-cremă de linte cu ceapă și morcov.

Salată de iarnă cu sfeclă, morcov, păstârnac și usturoi copt, vlăstari verzi de la Dor de Verde, pătrunjel și (opțional) brânză de oi de la Bastecris, servită sub o marinadă din ulei crud, suc de lămâie și miere.

Desert fierbinte din rubarbă cu fragi sub o crustă fărâmicioasă din speltă, unt și zahăr. Servit cu frișcă naturală.

Toate ingredientele le găsiți la producătorii înregistrați pe www.ecoportal.md.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul campaniei de promovare a agriculturii ecologice EcoLocal, susținută de către proiectul de caritate People in Need și Agenția Cehă pentru Dezvoltare.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md