07:53:17 02.05.2024
Stiri

Invenții // Roboțelul din deșeuri, CREAT de elevii din Chișinău

Social 13.12.2015 10:01 Vizualizări1828 Autor: Victoria Bortă
Invenții // Roboțelul din deșeuri, CREAT de elevii din Chișinău


Robotică // Inițiativa elevilor din Chișinău reprezintă un început promițător pentru viitorul roboticii autohtone

Cu ochi luminoși, cu fular la gât, mișcându-se înainte și înapoi, așa ne-a întâmpinat roboțelul construit din deșeuri al unei echipe de elevi de la Liceul Academiei de Științe a Moldovei.

Aflat la expoziția „Infoinvent 2015”, robotul a uimit aproape toți vizitatorii acesteia și, chiar dacă mai necesită perfecționare, totuși inițiativa elevilor e un început promițător pentru viitorul roboticii în Republica Moldova.

Robotul se poate deplasa, fiind condus prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, brațul acestuia poate fi dirijat de la distanță cu ajutorul senzorilor și chiar poate vorbi sau cânta cu ajutorul unei boxe și al unei plăci pe care se pot înregistra cântece.

Robot din deșeuri

Inițiatoarea exemplarei invenții este Ecaterina Baba, elevă în clasa a XII-a, care împreună cu alți șase colegi au gândit și au creat robotul timp de două săptămâni.

Eleva este și autoarea altor creații de acest fel. „Totul a început de anul trecut, când m-am hotărât să creez un mic roboțel, care ocolește obstacolele și mi-a reușit. Apoi, am continuat cu un sistem automatizat de irigare a plantelor și un roboțel care este condus de pe telefonul meu mobil, toate apreciate în cadrul concursurilor”, povestește Ecaterina.

Cu câteva săptămâni în urmă, tânăra însă s-a gândit să construiască ceva mult mai complex, astfel a adunat mai mulți colegi și a creat o echipă. „Ideea creării acestui robot a venit spontan, iar mica invenție reprezintă o imitație umană, dar încă destul de primitivă”, constată eleva.

Robotul este construit din deșeuri depozitate la liceu, îndeosebi rămășițele materialelor de construcție, care au fost folosite la aspectul exterior al instituției.

Placa Arduino

De asemenea, elevii au lucrat intensiv la programarea plăcii Arduino, care stă la baza robotului, deoarece anume aceasta este un motor principal de la care pornesc toate comenzile.

„Creațiile noastre au la bază această placă. Ea este accesibilă atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori, pentru noi cei care dorim să-nvățăm mai multe despre robotică”, povestește Anastasia Cotov, o altă membră a echipei.

Introdusă în 2005, platforma Arduino a fost proiectată pentru a oferi un mod ieftin și ușor pentru ca studenții să creeze dispozitive ce interacționează cu mediul lor, folosind senzori și actuatori. Iar cele mai comune exemple, create de inventatorii începători, sunt roboții, termostatele și senzorii de mișcare.

Perfecționare

În opinia echipei, robotul trebuie perfecționat, de aceea tinerii își plănuiesc să îi înlocuiască roțile cu niște modele de picioare umane și, în general, să facă mai multe modificări la aspectul roboțelului, care este încă destul de haios și simplist.

Cu toate acestea, tinerii sunt perseverenți și consideră că roboții ar fi foarte utili atât în construcții, cât și în medicină. „Republica Moldova trebuie să se dezvolte din punct de vedere științific, deoarece noi nu avem resurse minerale, de aceea doar prin cunoștințe ne putem îmbunătăți nivelul de trai”, precizează Anastasia Cotov.

Mândria liceului

Deși elevii depun mare efort și studiază individual programele, profesorii sunt cei care îi ajută și îi îndrumă în tot ceea ce fac.

„Anul trecut, datorită inițiativei elevilor, am început să lucrăm și la robotică. Ecaterina Baba este cea care a participat atunci cu o lucrare la concursul ISEF și a fost menționată cu premiul doi. Iar acum am găsit sponsori și avem două grupe de elevi care se ocupă cu robotica”, povestește profesoara de informatică, Raisa Miron.

Ea este mereu alături de elevi și insistă să facă informatică serioasă.

„Din clasa a zecea noi începem să facem programe foarte complicate. Avem mulți copii la olimpiadele internaționale. Mă bucur că ei se manifestă în diferite domenii. Site-ul liceului este creat de elevi. Registrul online, unde se trec toate notele ca părinții să poată vedea în orice moment ce rezultate au la învățătură tot de un elev a fost creat”, povestește cu mândrie profesoara Raisa Miron, prezentă și ea la expoziție, pentru a-și susține discipolii.

Viitor în robotică

Cu multe încurajări și aprecieri, munca elevilor a fost răsplătită pe măsură, iar roboțelul atractiv al expoziției a fost premiat cu medalia de aur la „Infoinvent 2015”.

Micii inventatori își vor finaliza studiile liceale în acest an, de aceea își proiectează un viitor în domeniu. Conducătoarea echipei, Ecaterina Baba, vrea să își continue studiile în Germania și să se întoarcă acasă pentru a crea proteze și a participa la asamblarea celor mai performante aparate medicale.

Toată echipa oferă un exemplu elevilor mai mici, care cu siguranță vor îndrăgi și ei robotica, iar peste câțiva ani roboții din Republica Moldova vor fi din ce în ce mai variați și mai moderni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md