18:52:21 26.04.2024
Stiri

Poezie și diplomație în „Contrafort”

Social 12.12.2015 14:01 Vizualizări1841 Autor: Victoria Bortă
Poezie și diplomație în „Contrafort”


Lecturi // Cronici, interviuri și versuri de excepție în cel mai recent număr al publicației de cultură

O serie de cronici ale celor mai recente noutăți editoriale, interviuri de cultură, dar și articole de opinie pot fi găsite în ultimul număr 11-12 al revistei „Contrafort” din acest an. Ca de fiecare dată, revista aduce în atenția publicului o selecție de versuri excepționale, dar și secvențe de proză ale autorilor autohtoni.

Chiar de la începutul publicației, redactorul-șef Vitalie Ciobanu vine cu un editorial incitant în care explică modul de folosire a unui „stat captiv”.

„Suntem marionete într-o piesă scrisă de altcineva, al cărei subiect nu contează, protagoniștii și figuranții au roluri convenționale și interșantajabile”, spune scriitorul, care își expune opinia despre ultimele evenimente sociopolitice din Republica Moldova.

„Starea aceasta de „captivitate a statului” nu e ușor de explicat: este ca radiația de la Cernobîl, nu se vede, nu se simte, dar te ucide”, mai scrie Vitalie Ciobanu.

„Românii în goana după happy-end”

Tot redactorul-șef semnează și recenzia cărții „Românii în goana după happy-end” de Bogumił Luft care, între anii 1993 și 1999, a fost Ambasadorul Republicii Polone în România, iar în anii 2010-2012 - Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova. Cartea sa spune povestea relațiilor dintre polonezi, români și basarabeni.

Titlul „induce o senzație de frivolitate și ușoară deriziune: un popor care nu-și ia în serios destinul, care joacă la mai multe capete, schimbă prea des alianțele (cum n-au făcut-o polonezii!), cedează teritorii fără luptă, aleargă după himere, nu-și asumă responsabilități și efectul nespectaculos, dar rodnic, al edificării în adâncime”, scrie Vitalie Ciobanu despre volumul apărut în acest an la Editura „Polirom” din București.

Porția de poezie

Tot în revistă putem găsi cronicile literare a două volume de poezie remarcabile. Este vorba de „Return to innocence” de Virgil Botnaru și „Poeme cu Ivan Gogh” de Maria Pilchin. Deși debutanți, ambii autori explorează registre specifice, iar cărțile sunt apărute la unele dintre cele mai bune edituri din România. Mai multe despre subtilitățile celor două cărți de poezie scrie criticul literar Grigore Chiper în „Contrafort”.

Pentru pasionații de poezie, revista propune și o pagină cu versurile poetei ieșene Mariana Codruț. Poemele sugestive, care delectează orice iubitor de poezie sunt selectate din cartea „hiatus”, apărută la Editura „Paralela 45” și lansată recent la „Gaudeamus 2015”.

Portretul unui revoltat

Cititorii pot lectura, de asemenea, un eseu pertinent, numit „Paul Goma la 80 de ani. Portretul unui revoltat”. Acesta este semnat de criticul literar Aliona Grati, una dintre cele mai bune cunoscătoare a operei lui Paul Goma, care analizează creația celui mai cunoscut disident român.

„Toate cărțile lui Paul Goma mizează pe resursele memorialistice, care reprezintă o ofensivă împotriva uitării. Materia epică a romanelor sale se trage din propria biografie, ea însăși un serial dramatic de evenimente. Autorul recurge la datele biografice cu scopul de a accede și a transmite autentic realitatea”, scrie Aliona Grati.

Lecturi de iarnă

Revista mai propune și alte cronici inedite, dialog Nina Corcinschi - Andrei Țurcanu, proză de Boris Cremene și Vlad Grecu, dar și tinerii basarabeni la București: Rusanda Cojocaru și Tudor Cojocariu.

Totodată, cititorii pot lectura interviuri cu Valentina Ursu și Galina Voleanschi din campania „Aici este Europa Liberă”, pot afla mai multe gânduri frugale despre doi corifei ai artei basarabene: Valentina Rusu-Ciobanu și Lazăr Dubinovschi și îl pot cunoaște pe Hans Magnus Enzensberger, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani din Europa.

Paginile revistei propun articole diverse, care pot deveni cele mai „calde” lecturi în zilele reci de iarnă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md