11:01:06 03.06.2024
Stiri

EUROPA pentru MOLDOVA: Școlile profesionale, tot mai ATRACTIVE

Social 07.11.2015 12:00 Vizualizări1926 Autor: Victoria Bortă
EUROPA pentru MOLDOVA: Școlile profesionale, tot mai ATRACTIVE


Realitate // „Piața muncii nu poate absorbi toți absolvenții universităților, ba din contra, avem nevoie de buni meseriași…”

Machiază, coafează, croiesc și realizează aplicații din panglici. Este vorba de fetele de la Școala Profesională nr. 1 din Chișinău, care nu vor o facultate în vogă și fără perspective, ci o profesie bună cu ajutorul căreia să se încadreze ușor în câmpul muncii.

Încă fără dexteritate, dar cu mare dorință de a învăța, așa sunt tinerele care se uită cu atenție la ceea ce fac profesoarele lor, visând să lucreze și ele la fel de bine după cei trei ani de studii.

„Vreau să îmi fac cariera mea. Tatăl meu mi-a spus că, dacă voi învăța bine, mă va ajuta să îmi deschid o frizerie în raionul meu, în Șoldănești”, spune eleva Diana Proca, care își ajută cu migală profesoara.

Trei-patru frizerii pe stradă

Creativitate, talent, dar și multă măiestrie, acestea sunt „ingredientele” indispensabile pe care trebuie să le pună fetele în ulterioara lor profesie.

„Învățăm frizură, coafură, machiaj, de toate. Unele se descurcă, altele nu prea, dar sperăm că mai târziu va fi mult mai bine. Dacă ele se atașează de această meserie, vin la fiecare lecție și pregătesc temele pentru acasă, totul le va reuși. Este o profesie care ține totalmente de străduința lor”, constată profesoara Larisa Erșov, arătându-le fetelor o coafură sofisticată.

Tinerele se vor încadra ușor în câmpul muncii, pentru că această profesie este una foarte solicitată. „Dacă ați observat, pe fiecare stradă sunt câte trei-patru frizerii. Eu cred că sunt fete talentate și după aceste studii se vor descurca atât în coafură, cât și în machiaj”, mai adaugă profesoara.

Propriile ateliere de haine

Într-un alt colț al sălii, alt grup de fete croiește o fustă. Ele participă la întregul proces de lucru și pot încerca toate etapele. Croitoresele, de asemenea, sunt destul de solicitate în Republica Moldova. Fetele visează să lucreze în fabricile mari de haine sau să-și deschidă propriile ateliere în satele din care vin.

Alături de ele, alte tinere talentate lucrează cu dantela, realizează coșuri de flori și aplicații pe rochii.

„Este un lucru migălos, de lungă durată și chiar complicat, dar de o frumusețe nemaipomenită”, precizează doamna Svetlana, profesoara care le îndrumă pe fete să fie cele mai creative.

Colecții nonconformiste

După ce le-am admirat în atelierele de lucru, elevele de la Școala Profesională nr. 1 au ținut să prezinte și colecțiile lor de haine. Nonconformiste, îndrăznețe, unice și elegante - așa sunt costumele prezentate de fete.

Chiar și modelele de pe podiumurile pariziene ar fi invidioase de apariția tinerelor, cărora nu le-a scăpat niciun detaliu, de la vestimentație, la coafură, machiaj, ținută și prezentare scenică.

Colecțiile de haine cu elemente alb-negru, printuri florale, combinații de stiluri, culori aprinse și forme dintre cele mai diverse uimesc prin originalitate și prospețime.

„Avem nevoie de buni meseriași”

Prin creațiile lor, tinerele vor să demonstreze că, la sfârșitul studiilor, pot avea abilitățile necesare pentru a activa în cele mai bune companii din Republica Moldova. Aceasta este și una din misiunile reformei învățământului profesional tehnic, care este implementată la momentul actual în republică.

„Tindem să facem mai atractiv învățământul profesional tehnic, pentru că o bună parte din elevii noștri sunt orientați mai mult către sistemul universitar și fiecare vrea după liceu să facă o facultate, iar școlile profesionale nu sunt văzute ca instituții de prestigiu. Astăzi, însă, piața muncii nu poate absorbi toți absolvenții universităților, ba din contra, avem nevoie de buni meseriași, care pot fi chiar mai plătiți și se pot încadra mai repede în câmpul muncii”, precizează viceministrul Educației, Cristina Boaghi.

Profesioniști și mândri

Pentru mediatizarea reformei, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a inițiat o dezbatere publică, la care tinerele au arătat toate capacitățile lor, fiind susținute atât de profesori, cât și de implementatorii reformei, printr-un dialog dintre experții din partea Delegației și reprezentanții diferitelor proiecte.

„Companiile au nevoie de profesioniști, care să aibă abilitatea de a folosi mașinile, de a lucra în echipă, dar și tinerii trebuie să fie pregătiți și mândri de profesiile lor”, consideră reprezentantul Delegației UE la Chișinău, managerul de proiect Fabien Schaeffer.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, numărul absolvenților școlilor tehnice este în descreștere, dar prin această reformă se vrea popularizarea acestui tip de învățământ pentru ca școala profesională să fie una de perspectivă, dar și la modă.

Menționăm că, în anul de studii 2014-2015, în reţeaua instituţiilor de învăţământ profesional din R. Moldova erau 61 de unităţi, inclusiv 46 de şcoli profesionale şi 15 şcoli de meserii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.06.2024 09:40 Ziarul National Nicolae Enciu // Rescrierea istoriei ...

03.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne despărțim de Băse...

31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md