09:25:06 03.06.2024
Stiri

DOC // Epopeea epistolară a Procuraturii continuă: Alexandr Stoianoglo a semnat o nouă scrisoare pentru Maia Sandu, care vizează decizia CSS din luna august

Actualitate 06.09.2021 10:28 Vizualizări3011 Autor: Ziarul National
DOC // Epopeea epistolară a Procuraturii continuă: Alexandr Stoianoglo a semnat o nouă scrisoare pentru Maia Sandu, care vizează decizia CSS din luna august


Președintele Maia Sandu a acuzat Procuratura Generală de ineficiență în ceea ce privește investigarea cazurilor de mare corupție din R. Moldova, iar Consiliul Suprem de Securitate (CSS), convocat pe 10 august curent, a făcut mai multe recomandări la adresa acestei instituții pentru a stabili inclusiv circumstanțele în care persoanele învinuite în dosare de rezonanță au părăsit teritoriul republicii și se eschivează de la actul justiției.

La aproape o lună distanță, procurorul general Alexandr Stoianoglo a semnat o scrisoare adresată șefei statului prin care solicită informații despre „materialul factologic” care a stat la baza respectivelor concluzii din decizia CSS.

CITIȚI și VIDEO // Procuratura Generală, SFIDARE la adresa președintei Maia Sandu: A trimis un singur reprezentant la ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Procurorii au REFUZAT să sechestreze calculatoarele grupării Platon”

În mod special, conducerea Procuraturii Generale nu este de acord cu următoarea formulare: „…inacțiunile autorităților abilitate în gestionarea cazurilor de rezonanță condiționează oportunități propice eschivării de la răspundere penală a persoanelor implicate în cazuri de corupție în proporții mari și deosebit de mari. Numeroasele cazuri de tergiversare intenționată a procedurilor de urmărire penală în dosarele de rezonanță și de interes pentru securitatea națională subminează credibilitatea, funcționalitatea și autoritatea instituțiilor de drept din țară cu funcții de prevenire, monitorizare și intervenție. Vulnerabilitatea organelor de urmărire penală din stat, demonstrată prin ineficiență și imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora, prejudiciază în mod direct securitatea și bunăstarea statului…”.

Astfel, Procuratura Generală o întreabă pe Maia Sandu care sunt numeroasele cauze penale avute în vedere, care anume autorități abilitate nu au acționat, în care spețe și care sunt cazurile de imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora.

CITIȚI și VIDEO // Alexandru Stoianoglo o compară pe Maia Sandu cu Vlad Plahotniuc: „Încearcă să-și subordoneze toate instituțiile statului”. Șeful statului i-ar fi prezentat „o listă” cu persoanele care ar trebui să stea la închisoare

„În cazul în care astfel de materiale nu există, Procuratura roagă, respectuos, să fie informată pe ce s-a întemeiat decizia CSS. Informațiile solicitate sunt importante pentru Procuratură, deoarece, în cadrul ședinței CSS din 10 august 2021, procurorul general interimar a fost unicul raportor care a prezentat o informație generalizată la subiect, urmată de o serie de întrebări, afirmații, declarații cu substrat politic și critici nefondate aduse Procuraturii de către unii membri ai CSS pe câteva cauze penale concrete. Întrucât reprezentantul Procuraturii a refuzat să raporteze pe spețe individuale, discuțiile s-au limitat la interpretarea unor informații neoficiale și aprecieri subiective a prestației Procuraturii”, se arată într-un comunicat de presă al instituției conduse de Stoianoglo.

De asemenea, Procuratura roagă să fie informată și despre cadrul normativ care împuternicește CSS de a solicita unui procuror, inclusiv procurorului general, să raporteze măsurile întreprinse și rezultatele obținute în cadrul unei anchete penale concrete și să facă constatări privind eficiența sau ineficiența unei investigații.

CITIȚI și Maia Sandu DEMONTEAZĂ acuzațiile lui Stoianoglo: „Procurorul general face front comun cu PENALII, devenind instrument și complice în același timp. Nici Stoianoglo, nici corupții pe care încearcă să îi protejeze nu vor opri reforma”

Menționăm că, după ședința CSS din 10 august, procurorul general Alexandr Stoianoglo a acuzat-o public pe Maia Sandu că ar fi dat indicații să instrumenteze dosare penale lui Igor Dodon, Zinaida Greceană și Vladimir Voronin.

„Declarațiile făcute de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, sunt false și iresponsabile. La ședința Consiliului Suprem de Securitate din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în R. Moldova, ca să fie trași la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează procurorul general. Înainte să facă declarații, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe la care el, apropo, nu a găsit de cuviință să se prezinte”, a reacționat atunci Maia Sandu.

Menționăm că această scrisoare este al 13-lea demers din ultima lună adresat de către conducerea Procuraturii Generale către Președinție, Guvern, Parlament, Curtea Constituțională sau organisme internaționale, care reclamă intenția de a atenta la independența acestei instituții.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne despărțim de Băse...

31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md