08:31:56 03.06.2024
Stiri

Câte 1 167 de lei pentru fiecare ZI de detenție ILEGALĂ la Rusca: O femeie care a stat închisă aproape nouă luni din cauza erorii unei instanțe de judecată a câștigat procesul împotriva statului

Actualitate 09.08.2021 13:39 Vizualizări1538 Autor: Ziarul National
Câte 1 167 de lei pentru fiecare ZI de detenție ILEGALĂ la Rusca: O femeie care a stat închisă aproape nouă luni din cauza erorii unei instanțe de judecată a câștigat procesul împotriva statului
Poză simbol


O femeie din R. Moldova, încarcerată ilegal timp de aproape nouă luni în penitenciarul nr. 7 de la Rusca, raionul Hâncești, va primi despăgubiri de câte peste 1,1 mii de lei pentru fiecare zi de detenție ilegală.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a stabilit pe 5 august curent, după doi ani de la plângerea femeii, că victima a fost privată de libertate în mod ilegal și arbitrar timp de 263 de zile și a dispus achitarea unor despăgubiri de peste 307 mii de lei din contul statului.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, care a reprezentat în instanțele naționale cauza reclamantei, femeia a trecut printr-un proces îndelungat și anevoios pentru a demonstra că a fost deținută în instituția penitenciară peste termen.

Din cauza erorii instanței de judecată legată de calcularea termenului executării pedepsei cu închisoarea, reclamanta s-a aflat ilegal în detenție cu 263 de zile mai mult decât termenul stabilit în baza sentinței de condamare.

Pentru a-și recupera prejudiciul cauzat de detenția ilegală și arbitrară, reclamanta s-a adresat în instanță.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial acțiunea, constatând încălcarea dreptului reclamantei la libertate pentru o perioada de 263 de zile.

Pentru compensarea prejudiciului cauzat, victima va primi 44 272 de lei drept prejudiciu material, dar și 263 000 de lei drept prejudiciu moral.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

„Această hotărâre judecătorească este importantă pentru consolidarea practicii judiciare de aplicare directă a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Încălcarea prevederilor art. 5 al Convenției și acordarea unei compensații pentru încălcarea acestui drept stimulează formarea unei practicii judiciare mai bune, bazată pe jurisprudența CtEDO în cazul stabilirii despăgubirilor”, a comentat avocata de la „Promo-LEX”, Victoria Donica.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md