08:14:45 03.06.2024
Stiri

Nicolae Negru // Cine va ridica mănușa geopolitică

Actualitate 17.05.2021 09:11 Vizualizări8828 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cine va ridica mănușa geopolitică


Semne diacritice

În săptămâna care a trecut Moscova și-a amintit, nitam-nisam, despre rolul său de gardian nechemat al suveranității și independenței Republicii Moldova.

Ea observă și condamnă cu „fermitate” ceea ce i se pare a fi „amestecul în creştere din partea SUA şi a ţărilor UE în procesele politice interne ale Republicii Moldova”, declară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MID-ului. Ca de obicei, fiindcă dovezile lipsesc, Rusia încearcă să compenseze prin procedee beletristice, afirmând că amabasadorii acestor state ar încerca, „fără niciun fel de scrupule, să exercite o influenţă directă asupra autorităților moldovenești, asupra principalelor institutuții ale puterii de stat, inclusiv asupra Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova”. Cu ce scop? Doar Zaharova știe.

Chișinăul, prin MAEIE, a dezmințit delicat: „Ministerul nu a fost informat de către instituțiile din Republica Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, se spune în nota hiperdiplomatică a ministerului. Puțin lipsea ca Ciocoi să-și ceară scuze de la Lavrov pentru îndrăzneala sa. Dar „scrupuloasa” Rusie a neglijat „afrontul” adus de diplomații de pe Bâc, ea doar cunoaște mai bine decât autoritățile moldave ce se face la Chișinău.

De fapt, e vorba despre o formă de marcaj periodic a pretinsei sale „sfere de influență”. Rusia le amintește astfel SUA și UE, dar și cetățenilor noștri că dincoace de Prut este „ocina” ei. Și, ca la comandă, nou constituita alianță comunisto-socialistă s-a apucat să salveze Republica Moldova de influența străină. Slobod la gură, Voronin i-a speriat pe alegători cu venirea soldaților NATO și pericolul demografic ce va urma – nașterea unor copii „cu pielea întunecată”, ca apoi, autodepășindu-se, să-și amintească și despre jandarmii români. Dodon, cu aluziile sale - „Moldova este în periocol. Nu dăm țara străinilor” - a fost eclipsat. Aflat în permanent efort echilibristic, liderul PSRM a evitat să atace SUA și UE, explicând că pericolul vine de peste Prut. „Se atentează direct la statalitatea RepubliciiMoldova și acest lucru se face pe parcursul ultimelor zeci de ani. Se face sistematic”, a afirmat Dodon, iarăși fără niciun argument sau probă.

Coincidența de mesaje electorale ale Moscovei și ale blocului Voronin-Dodon nu este desigur întâmplătoare. Geopolitica e ultimul refugiu pentru forțele prorusești. Ele nu mai pot șantaja alegătorul cu închiderea gazelor naturale sau a pieței ruse pentru fructele și legumele moldovenești, iar lupta anticorupție sau antioligarhică ar suna din gura comunisto-socialiștilor ciudat, e ca și cum alcoolicii s-ar apuca să propage abstinența sau prohibiția… (De aceea, e de presupus că mariajul imposibil dintre Dodon și Voronin a fost forțat de către același Kozak, pentru a nu pierde niciun alegător prorus.)

Ca să-i mobilizeze pe toți alegătorii filoruși, în următoarle săptămâni Moscova va turna tot mai mult gaz peste focul geopolitic de la noi. Îi vom mai auzi și pe Lavrov, și pe Narîșkin și, firește, pe Putin sărind în „apărarea” statalitatății moldave, a „valorilor tradiționale”, supuse asediului dinspre Vest. Despre trupele ruse de pe teritoriul nostru ei nu vor spune niciun cuvânt, dar nici nu sunt obligați. Obligația e a politicienilor noștri, a Maiei Sandu în primul rând, dar, paradoxal, din aceleași rațiuni electorale, ea va continua să facă abstracție de geopolitică și nu va spune nimic despre trupele ruse de ocupație. Și PPDA se va eschiva, Năstase nu a încheiat încă toate conturile cu Plahotniuc. Le revine unioniștilor să ridice mănușa geopolitică, să le explice alegătorilor manevrele Rusiei și ale agenților săi locali. Aceasta e posibil numai dacă vor merge împreună în alegeri și nu se vor consuma atacându-se reciproc.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md