23:44:55 20.05.2024
Stiri

OPINIE // „Eroarea CAPITALĂ a candidaților dreptei la funcția de primar general al capitalei. La ora actuala, pe dreapta există patru favoriți, iar doi ai mari probleme”

Politică 23.04.2018 18:20 Vizualizări1494 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Eroarea CAPITALĂ a candidaților dreptei la funcția de primar general al capitalei. La ora actuala, pe dreapta există patru favoriți, iar doi ai mari probleme” rfi.ro


„Unii candidați proeuropeni au început cu stângul campania electorală pentru alegerile primarului general al Chișinăului.Cu alte cuvinte, au avut un start ratat, fapt ce ar putea să-i coste scump”, semnalează analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial semnat pentru deschide.md.

Potrivit lui Bogatu, Vasile Costiuc, Andrei Năstase și Valeriu Munteanu, care au intrat primii în competiție, au comis o eroare capitală. „Autopropunându-se drept candidați pentru primăria capitalei, ei au sfidat flagrant așteptările dominante ale electoratului. Când liderul PDM a anunțat că va susține un candidat unic al dreptei, el nu a făcut acest gest din altruism sau complezență, bineînțeles. Și nici din lipsă de soluții pentru partidul său în capitală, după cum insinuează alții”, spune Bogatu.

Sursa citată mai afirmă că „politicienii care s-au grăbit să intre în cursă, fără să aștepte măcar o selecție formală a unui exponent al dreptei în capitală, au dat cu piciorul în aspirațiile generale, dezamăgindu-și crunt alegătorii chiar din capul locului”.

„Formațiunile politice care s-au solidarizat cu intrușii n-au făcut altceva decât să complice și mai mult lucrurile. PAS, bunăoară, renunțând la propria candidatură și pariind pe nechematul Andrei Năstase, și-a dat cu stângul în dreptul. Mai întâi, mergând pe mâna președintelui Platformei „DA”, liderulPAS și-a încălcat cuvântul dat alegătorilor că va promova oamenii pe principiile meritocrației și onestității. Or, Andrei Năstase, un fel de agent sub acoperire politică al unor foști oligarhi decăzuți, autopropunându-se candidat, n-a fost nici merituos, nici corect. Parcă simțind că a gafat monumental la Chișinău, a încercatsă îndrepte lucrurile la Bălți. Acum liderul PAS trebuie să explice alegătorilor de ce nu a cedat șantajului lui Andrei Năstase la Bălți și de ce nu a rezistat la Chișinău. De ce are un concurent electoral propriu în nordul R.Moldova și nu are în capitală”.

În opinia lui Petru Bogatu, candidații dreptei care au intrat în cursă mai târziu, Alexandra Can, Maxim Brăila, Andrei Munteanu, Constantin Codreanu și Silvia Radu nu mai poartă răspundere în ochii electoratului pentru spargerea frontului comun al dreptei. „Ei s-au antrenat în alegeri când zarurile fuseseră aruncate deja. Experiența scrutinelor din Chișinău demonstrează că cetățenii sunt mai rezonabili decât politicienii și caută în fața urnelor de vot să aleagă rațional. La ora actuala, pe dreapta există patru favoriți: Valeriu Munteanu, Andrei Năstase, Constantin Codreanu și Silvia Radu. Candidatul PL și cel al PPDA, dincolo de alte handicapuri, au o problemă, după cum am spus, cu alegătorii pe care i-au contrariat prin neglijarea unității proeuropenilor. De aceea, probabil, electoratul de dreaptava căuta să identifice candidatul comun câștigător în persoana lui Constantin Codreanu și în cea a Silviei Radu”, a adăugat acesta.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 951 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md