07:16:25 02.06.2024
Stiri

PERICULOS // Unde pun murăturile locuitorii din mai multe sate din nordul R. Moldova

Social 06.03.2016 10:38 Vizualizări3549 Autor: Galina Munteanu


PERICULOS // Unde pun murăturile locuitorii din mai multe sate din nordul R. Moldova

În loc să pună acolo deşeuri, locuitorii din mai multe sate din raioanele Drochia si Râşcani pun murături în tomberoane. Autorităţile locale dau un semnal de alarmă şi susţin că respectivele tomberoane sunt fabricate din masă plastică de cea mai joasă calitate, acestea conținând substanțe cancerigene, iar păstrarea produselor alimentare în astfel de vase este strict interzisă.

Discuţii la acesta subiect au avut loc recent în cadrul unei întrevederi cu responsabilii în domeniu de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord şi factori de decizie din raioanele Drochia şi Râşcani. Aceștia se plâng că serviciul de colectare separată a deșeurilor, creat la sfârșitul anului 2014 în cadrul unui proiect european în șase sate din raionul Râșcani și un sat din Drochia, funcționează anevoios din cauza numărului mic de contracte de prestare a serviciului.

Cea mai alarmantă situa
ție este în satul Pelinia, unde locuiesc peste şapte mii de oameni. Din cele peste trei mii de gospodării din Pelinia, doar 208 au încheiat, până în prezent, contracte cu întreprinderea de salubrizare.

Potrivit președintele raionului Drochia, Vasile Grădinaru, situația negativă la capitolul gestionarea deșeurilor în satul Pelinia este o consecință a faptului că autoritățile locale nu au comunicat suficient cu sătenii, pentru a-i convinge de necesitatea încheierii contractelor cu întreprinderea de salubrizare.

La rândul său, șeful Inspectoratului Ecologic Drochia, Lilian Pânzari, a propus ca, în asemenea situație, dacă cetățenii nu vor dori să încheie contracte, să fie instituită o taxă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor pentru cei care ezită sau nu doresc să încheie contract cu întreprinderea de salubrizare.

Potrivit administratorului întreprinderii de gestionare a deșeurilor, Valeriu Răbuleac, numărul foarte mic de contracte încheiate cu locuitorii satului Pelinia pune în pericol funcționarea sistemului de salubrizare creat în cadrul proiectului.

Potrivit unei decizii a Consiliului local din satul Pelinia, tariful lunar de prestare a serviciilor de colectare, prelucrare și depozitare a deșeurilor pentru gospodăriile cu o persoană, dar și pentru pensionari și persoanele cu dizabilități, este de zece lei.

Gospodăriile unde locuiesc două și mai multe persoane achită 20 de lei lunar, iar agenții economici – o sută de lei lunar, fără TVA. Instituțiile publice (școli, grădinițe, punctul medical, Casa de cultură) achită 50 de lei lunar.

Grație proiectului de gestionarare a deșeurilor menționat, în cele șapte localități rurale au fost lichidate 20 de gunoiști neautorizate. Realizarea proiectului a fost finalizată la sfârșitul anului 2014.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md