10:30:42 02.06.2024
Stiri

Rasă NOUĂ în R. Moldova! Mieii „de lux” de la Ivancea

Economie 11.04.2015 11:41 Vizualizări15441 Autor: Virginia Nica
Rasă NOUĂ în R. Moldova! Mieii „de lux” de la Ivancea
Copiii lui Sergiu Rudoi, ajutorii tatălui


OIERIT// Deși este abia al doilea an de când au fost aduși în R. Moldova, mieii de rasa Romanov au devenit preferații celor mai cunoscute restaurante, în special în perioada Sărbătorilor Pascale

Anii de muncă de peste hotare i-au întărit credința în faptul că, prin muncă și dorința de a schimba lucrurile, se pot naște adevărate minuni și acasă. Sergiu Rudoi susține că a rămas impresionat de fermele de oi de prăsilă bine îngrijite din Ucraina sau Federația Rusă, dar, în același timp, a rămas cu un gust amar când s-a gândit că acestei tradiții nu i se acordă atenția cuvenită la noi.

Speranța că oieritul de plaiurile mioritice poate atinge un alt nivel și că această îndeletnicire tradițională va reveni la valoarea pe care avut-o altădată l-au determinat pe bărbat să facă un pas curajos. A adus din Rusia miei din rasa Romanov despre care spune că s-au deprins repede cu anotimpurile de la noi.

„Anul trecut am avut primii miei. I-am vândut pe toți. Sunt o rasă foarte productivă. Oile fată de două ori pe an câte doi-trei miei. Afacerea poate deveni cu adevărat prosperă, dacă există piață de desfacere și nu apar piedici care te surprind pur și simplu, așa cum se întâmplă la noi”, susține Sergiu Rudoi.

Început de cale cu obstacole

Potrivit fermierului, nu i-a fost ușor în scurta perioadă de activitate, fiind amendat din cauză că ținea oițele închise, deși problema consta în faptul că a fost lipsit de acces la pășuni. În plus, Sergiu Rudoi consideră că oieritul este un simbol și ar fi necesară o mână de ajutor pentru a dezvolta ramura, așa cum se întâmplă la vecini.

„Nu este vorba de a sta cu mâna întinsă. Este necesar ca pur și simplu să avem măcar acces la credite bancare la dobânzi normale și fără cerințe exagerate. Ar apărea ferme moderne, oi de prăsilă, centre de prelucrare, care ar fi un motor și pentru industrie. Eu nu m-am așteptat ca într-o perioadă scurtă de timp să întâmpin atâtea obstacole, însă faptul că vin cu ceva nou mă face să îmi doresc să nu renunț”, se arată hotărât Sergiu.

Rasă de oi prețioasă

Rasa de oi Romanov este una dintre cele mai apreciate rase oi din lume datorită blănii foarte fine de culoare gri-închis cu nuanțe de albastru, care este la mare căutare în industria prelucrătoare.

Totuși, blana prețioasă, care este apreciată pe piața internațională cu sute de euro, nu i-a impresionat și pe agenții economici de la noi care oferă foarte puțini bani pe acest „lux”.

„Cei care nu cred, pot să se informeze, însă mulți deja s-au convins că mieii sunt deosebiți. Am avut anul trecut multe solicitări din partea administratorilor de restaurante, care au rămas încântați de gustul delicios al cărnii de miel. Nu se simte absolut deloc mirosul specific acestui tip de carne, este foarte fragedă și am văzut cu ochii mei cum persoane care nu le-a fost pe plac niciodată friptura de miel, au rămas plăcut surprinse de acest gust”, povestește fermierul, precizând că prețul de vânzare al unui kilogram de miel este circa 100 de lei, în timp ce pe piață carnea de miel costă 60 de lei/kg.

Oieritul, între tradiție și afacere

Sergiu Rudoi contează pe faptul că oieritul va ajunge cumva în atenția autorităților și spune că merge înainte doar încurajat de cei care îi apreciază munca.

„Mieii noștri au ajuns vedete și într-un spot publicitar. Avem foarte multe solicitări în această perioadă și anume faptul că pot aduce ceva calitativ și nou pe piață mă face să merg înainte și cred că vom reuși”, își împărtășește speranțele bărbatul, oprindu-se din nou la gândul că „au știut strămoșii noștri care sunt ocupațiile bune și pentru hrană, și pentru suflet”.

Acum, Sergiu Rudoi se pregătește de sărbătorile de Paști, iar atmosfera este întregită de imașul plin cu miei.

Un miel din rasa Romanov costă pe piață circa 100 de euro, iar Sergiu Rudoi vrea să extindă ferma de la o sută până la cinci sute de capete.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md