Rusia atacă Ucraina în justiție; Reacția Kievului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat miercuri guvernului său să atace Ucraina pe calea justiției internaționale în cazul în care Kievul nu-și va achita luna aceasta datoria de trei miliarde de dolari, după cum a fost prevăzut, plată pe care Ucraina refuză să o efectueze în actualele condiții.

„Foarte bine, sesizați justiția”, a declarat Putin în cadrul consiliului de miniștri, în timpul căruia ministrul său de finanțe, Anton Siluanov, a vorbit despre impasul actual privind creditul acordat de Moscova, în 2013, regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Achitarea datoriei ar trebui să se facă până la 20 decembrie, însă Ucraina cere ca Moscova să șteargă o parte din ea, cum a obținut din partea creditorilor privați (bănci, fonduri). În timpul summitului G20 din noiembrie (Antalya), Putin s-a declarat gata să prelungească rambursarea datoriei cu trei ani de zile, cu condiția unor garanții din partea țărilor occidentale.

Siluanov a precizat, pentru agențiile de presă ruse, că în virtutea normelor internaționale, după ce data limită de 20 decembrie va fi depășită, Ucraina va dispune de alte zece zile pentru a plăti, înainte ca Rusia să poată sesiza Curtea de Arbitraj Internațional.

„Am impresia că nu vor plăti, pentru că sunt niște escroci. Iar partenerii noștri occidentali, în loc să ne ajute, ne pun piedici” să nu ne putem recupera banii, a declarat, la rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev.

Ucraina este gata să înfrunte Rusia în justiție

Ucraina este gata să înfrunte Rusia în justiție în spinoasa problemă privind datoria de 3 miliarde de dolari pe care Moscova o vrea achitată până la sfârșitul acestui an, a avertizat miercuri premierul ucrainean Arseni Iațeniuk.

„Dacă Rusia va da în judecată Ucraina, suntem gata să ne confrutăm în justiție cu ea. Suntem absolut pregătiți (pentru acest lucru)”, a reacționat Iațeniuk.

„Poziția noastră a fost și rămâne aceeași: le-am propus tuturor creditorilor noștri internaționali să participe la restructurare. Toți creditorii internaționali convenabili au acceptat propunerea Ucrainei”, a explicat Iațeniuk în cadrul unui consiliu al miniștrilor la Kiev.

„Propunerea noastră rămâne pe masă pentru alți creditori care nu au acceptat planul nostru de restructurare. Țin să subliniez din nou că Rusia nu poate și nu va obține alte condiții de restructurare decât cele obținute de alți creditori”, a mai spus premierul ucrainean.

Autoritățile ucrainene estimează că nu este vorba de o datorie suverană (de la stat la stat), ci comercială, contractată printr-o operațiune pe piețele financiare. Prin urmare, ele doresc ca în legătură cu aceasta să fie aplicat acordul obținut cu creditorii săi privați, care au acceptat o ștergere cu 20% a datoriei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...