Turcia şi Rusia trec prin cea mai gravă criză diplomatică a lor de la Războiul Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât pe 24 noiembrie de către armata turcă.

Oficialii turci au explicat miercuri că firma Rosatom nu a finalizat contractul privind construirea centralei şi nu este interesată să facă asta din cauza clauzelor privind compensaţiile. Turcia analizează deja alţi potenţiali candidaţi la construirea proiectului, susţin oficialii.

În 2011, Turcia şi compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi şi opera o centrală nucleară cu patru reactoare, de 1.200 megawaţi, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Iniţial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019 dar obstacolele din partea autorităţilor de reglementare au încetinit progresul proiectului.

De asemenea, analiştii sunt de părere că proiectul primei centrale nucleare din Turcia suferă şi din cauza problemelor economice cu care se confruntă în prezent Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse de statele occidentale. „Calendarul lucrărilor pentru centrala de la Akkuyu a fost şi rămâne complet nerealist. În ultimele luni chestiunea a devenit şi mai complicată din cauza deteriorării situaţiei economice a Rusiei”, a declarat recent Aaron Stein, analist la Centrul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI).

În prezent, Turcia se bazează, în principal, pe combustibili fosili, precum gaze naturale şi petrol, care asigură aproape jumătate din producţia de electricitate şi costă aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an.

Autorităţile de la Ankara vor ca, în decurs de un deceniu, cel puţin cinci procente din consumul de energie electrică să fie asigurat de energia nucleară. Pe lângă centrala de la Akkuyu, Turcia intenţionează să construiască, împreună cu un consorţiu franco-japonez, o a doua centrală nucleară în apropiere de portul Sinop de pe coasta Mării Negre. De asemenea, în toamna anului trecut, compania americană Westinghouse Electric, parte a grupului japonez Toshiba, a demarat negocierile preliminare cu autorităţile turce cu privire la construcţia celei de-a treia centrale nucleare din Turcia.

Ankara importă 90,5% din necesarul său de petrol şi 98,5% din cel gaz natural.