Agenda şedinţei cuprinde aspecte ce ţin de desfăşurarea lucrărilor de demarcare ale frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina în 2015, aprobarea Raportului cu privire la Planul de demarcare pentru 2015, precum şi coordonarea graficului de finalizare a lucrărilor de demarcare în teren.

De asemenea, în scopul definitivării reglementării juridice a frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina, părţile au aprobat Planul de continuare a lucrărilor pentru 2016, care include activităţi de încheiere a lucrărilor în teren privind demarcarea frontierei pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, cel mai vulnerabil, fiindcă autorităţile de la Chişinău nu au acces în zona respectivă.

Chişinăul a lansat iniţiativa cu privire la accesul angajaţilor structurilor de forţă pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Amintim că în iulie curent guvernul Ucrainei a aprobat planul cu privire la organizarea unor patrule şi inspecţii comune cu serviciile de profil ale ţărilor vecine, inclusiv cu Republica Moldova, vizând în special segmentul transnistrean, dar respectivul proiect nu a mai fost aplicat.

Totodată, părţile au convenit în unanimitate că finalizarea procesului de demarcare a frontierei dintre Republica Moldova şi Ucraina va reprezenta o nouă etapă de cooperare între cele două state, contribuind implicit la combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale.