Individul va fi supus miercuri unei expertize psihiatrice la INML, pentru a se vedea dacă el se află în deplinătatea facultăţilor mintale, au declarat surse judiciare, scrie Agerpres. 

El a fost ridicat marţi dimineaţa de procurori de la locuinţa sa din Craiova, după care a fost adus la sediul central al DIICOT din Capitală, unde a fost audiat câteva ore.

Într-un material video postat pe site-ul DIICOT, se arată că tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă şi a postat în mediul online mesaje de propagandă pentru a atrage adepţi de partea Statului Islamic.

„Numitul B.L.C. a fost pus sub învinuire şi reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 — privind prevenirea şi combaterea terorismului. Acesta a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la islam, aderarea la ideologia radicală islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic. După convertirea la islamism, B.L.C şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor şi să se afişeze pe reţelele de socializare cu însemnele Statului Islamic”, declară DIICOT.

Procurorii mai spun că tânărul şi-a arătat disponibilitatea pe reţelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care Statul Islamic acţionează, pentru a lupta alături de membrii ISIS, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic.

În acest sens, el s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme model AK, grenade, veste antiglonţ şi a studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă.

Procurorii DIICOT mai susţin că tânărul de 17 ani din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă prin postarea unor opinii, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acţiuni de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, respectiv decapitări şi incendieri de persoane, execuţii prin împuşcare.