Anatolie Donciu nu recunoaşte că a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a participat la o şedinţă în care era examinată declaraţia de avere depusă de şeful fiului său şi afirmă că din punct de vedere legal a fost suficient să se abţină de la vot. Şeful CNI consideră că solicitările de demitere au legătură cu faptul că a susţinut pachetul de legi ce include trei proiecte privind schimbarea modalităţii de funcţionare a CNI-ului, pachet elaborat cu suportul Uniunii Europene.

Proiectele la care se referă Anatolie Donciu fac parte din pachetul de reglementări anticorupţie din Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 şi au fost blocate de mai multe ori pe parcursul acestui an la Guvern de către miniştrii delegaţi în executiv de Partidul Democrat. Situaţia a fost comentată de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, care s-a declarat profund dezamăgit şi a subliniat că este necesar ca legile cu pricina să fie adoptate cât mai curând. Nu a fost, însă să fie, iar la scurt timp după blocajul din Guvern, preşedintele Legislativului, deputatul PD Andrian Candu, a propus crearea unui nou grup de lucru pentru aşa-zisa resetare a sistemului anticorupţie. Despre acest grup presa a scris recent că a elaborat un proiect de lege ce prevede fuziunea CNI-ului cu Centrul Naţional Anticorupţie. Deşi documentul nu a fost prezentat oficial, şeful Comisiei Naţionale de Integritate critică această iniţiativă.

„Este deja elaborat un proiect de lege referitor la fuzionarea, comasarea Comisiei Naţionale de Integritate la Centrul Naţional Anticorupţie. În această situaţie eu văd un singur lucru: se doreşte monopolizarea activităţii anticorupţionale într-o singur organ, fapt care cred că nu ar fi făcut faţă procesului anticorupţional în ţară în general”, a declarat Donciu.

Amintim că în urma unui control efectuat de o comisie parlamentară, deputaţii PCRM şi PD au propus demiterea preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate. Întrucât PLDM şi PL s-au împotrivit, spicherul a retras proiectul de pe ordinea de zi, iar ulterior i-a cerut public lui Anatolie Donciu să plece din funcţie de bună voie. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.