Linkuri accesibilitate

Liderul regiunii separatiste transnistrere Evgheni Șevciuk a semnat un decret de demitere a guvernului de la Tiraspol


Protest împotriva rezultatelor alegerilor pentru Sovietul suprem, Tiraspol, 2 decembrie 2015.
Protest împotriva rezultatelor alegerilor pentru Sovietul suprem, Tiraspol, 2 decembrie 2015.

Ce șanse mai are liderul transnistrean să păstreze puterea după înfrîngerea de la alegerile de duminică.

Motivul oficial este faptul că șefa executivului Tatiana Turanskaia a fost aleasă în noua componență a Sovietului suprem, iar legislația regiunii spune că odată cu șeful executivului pleacă tot cabinetul.

Potrivit decretului, vechea echipă va continua să asigure interimatul până la confirmarea în funcție a noului executiv.

Aceasta demitere este prezentată ca fiind una tehnică la Tiraspol, însă experții văd aici teren pentru ca Evgheni Șevciuk să încerce să continue lupta pentru a-și menține supremația în regiune, în pofida faptului că echipa sa este în minoritate în Sovietul suprem.

Obnovlenie, partidul care i se opune lui Șevciuk, a obținut 30-31 de mandate din cele 43 în legislativul regiunii.

Analistul politic Ernest Vardanean spune că dacă deputații resping de trei ori candidatura propusă de Evgheni Șevciuk pentru șefia echipei executive, acesta ar avea dreptul să dizolve Sovietul suprem:

„Mai departe, Evgheni Șevciuk trebuie să înainteze candidatura primului ministru. Dar întrebarea este dacă Sovietul suprem va confirma această candidatură. Dacă Sovietul suprem respinge de trei ori candidatura șefului de executiv, atunci Șevciuk îi numește singur și dizolvă legislativul. Dizolvarea se poate face cu câteva excepții – dacă împotriva lui Șevciuk sunt formulate acuzații oficiale de către Sovietul suprem, dacă a fost introdusă legea marțială sau starea de urgență și cu șase luni înainte de expirarea mandatului așa-numitului președinte al regiunii. Adică, teoretic, până în luna iunie 2016 Șevciuk are timp să dizolve Sovietul Suprem.”

Va folosi sau nu Evgheni Șevciuk această prevedere pentru a continua lupta politică? Un astfel de scenariu nu poate fi exclus, spune Ernest Vardanian:

„Dacă Șevciuk a acceptat deja înfrângerea sa și a adepților săi și nu a continuat presiunile asupra Comisiei electorale și a renunțat la organizarea mai departe a acțiunilor de protest care erau anunțate inițial ca fiind pe termen nelimitat, înseamnă că nu vrea să recurgă la un scenariu de forță. Dar să nu excludem această probabilitate până la capăt totuși. În Transnistria nu a existat niciodată o situație atât de tensionată, nici nu-și imagina nimeni așa ceva”.

Fostul reprezentant politic al Tiraspolului la negocierile în formatul 5+2 Vladimir Iastrebceak spune că rezultatele scrutinului, destul de neașteptate, înseamnă o înfrângere a lui Evgheni Șevciuk, dar asta nu înseamnă că acesta va renunța la luptă:

„Desigur că pentru puterea executivă și pentru liderul Transnistriei semnalul nu este unul foarte bun – populația a votat la modul conștient împotriva candidaților promovați de puterea executivă și da, este un semn rău pentru președinte. Dar acesta nu este un motiv pentru a cădea în apatie. Viața continuă, trebuie să lucrăm mai departe și eu cred că cei din puterea executivă înțeleg acest lucru.”

Serviciului de securitate din regiunea transnistreană, așa-numitul KGB, a emis miercuri un comunicat în care a avertizat locuitorii regiunii să nu participe la acțiuni de protest care nu au fost convenite cu administrația cu cel puțin 10 zile înainte și le-a cerut să nu se lase provocați și implicați în acțiuni de destabilizare a situației.

Joi, mitingul nu a continuat. Declarația KGB-ului a surprins cumva, pentru că se presupunea că securitatea ar fi trebuit să adopte o poziție pro-Șevciuk. Iată cum explică analistul Oazu Nantoi această luare de poziție a securității din regiune:

„Prin această declarație a KGB-ului, Moscova a trimis un semnal clar lui Șevciuk să accepte rezultatele, să nu destabilizeze situația, deoarece în prezent Moscova are posibilități reduse de a interveni în caz de cava, ținând cont de poziția Ucraina și de faptul că Șevciuk are un raiting în stânga Nistrului cam ca ai noștri pro-europeni.”

Unul dintre membrii comisiei electorale transnistrene însă a cerut verificarea listelor electorale, invocând revendicările scandate miercuri de protestatari. Comisia electorală a înmânat joi mandatele deputaților aleși la scrutinul de duminică.

Și procuratura din regiune s-a arătat interesată de listele electorale. Șeful acesteia Alexandr Deli a spus presei că va cere comisiei electorale copii ale acestora pentru verificare.

Potrivit lui Deli, controlul a fost decis după numeroasele plângeri din partea locuitorilor regiunii, care fie nu s-au regăsit pe liste, fie au găsit pe acestea persoane inexistente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG