Linkuri accesibilitate

La începutul unui efort extrem de important de securizare al Europei (Adevărul)


„Atentatul terorist” ce ar fi fost dejucat de SRI la Târgu-Secuiesc (Evenimentul zilei).

Corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul, Cristian Unteanu, pune la dispoziția cititorilor, și integral, și sintetic, conținutul a două documente în discuție la nivel european. Primul se referă la libera circulație în interiorul Uniunii Europene și propune, între alte măsuri, posibilitatea de prelungire până la doi ani (față de 6 luni în prezent) a controalelor la frontierele interne. Celălalt este un document de ordin juridic și prevede tratarea ca fapte penale a unor aspecte până acum neincriminabile în dreptul European: călătoria înspre zonele de conflict a „luptătorilor străini", activitatea de recrutare şi radicalizare, dar şi tot ceea ce este legat de pregătirea, recrutarea și finanţarea unor grupuri teroriste. „Cu siguranţă, ne aflăm la începutul unui efort extrem de important de securizare al Europei, dar un început în forţă şi care acoperă golurile vizibile, din nefericire”, scrie Unteanu. Este ceva de care, „firesc, va trebui să se lege şi România, prin adaptări legislative de urgenţă şi reconstruiri ale modului de cooperare la nivelul serviciilor de informaţii”. Corespondentul ziarului Adevărul anunță de fapt că, la Bruxelles, (…) se consideră că s-a intrat „într-o etapă de joc în care provocările directe sunt atât de grave şi urgente, încât cer măsuri la acelaşi nivel”.

Iulian Chifu prezintă și comentează la rubrica sa din Evenimentul zilei date ale unui recent sondaj de opinie realizat în Federația Rusă. Rușii admit în proportie de 72% că se poate vorbi de criză economică în țara lor, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident după anexarea Crimeii, a campaniei din Siria, dar și ca urmare a măsurilor de retorsiune economică luate de Kremlin împotriva statelor occidentale. Nivelul de trai al rușilor s-a deteriorat semnificativ. Analistul spune că situația se agravează progresiv printr-un cumul de factori. Alături de cei deja pomeniți, trebuie adăugată scăderea prețului petrolului, mai ales după ridicarea embargoului impus Iranului, iar fenomenul se va accentua. Penuria de alimente ar fi deja prezentă, și totuși Vladimir Putin a decis embargou și asupra unor produse importate din Turcia, după incidentul aviatic de la granița turco-siriană. „Impactul e atât de puternic încât riscă să ducă în tangaj Federația Rusă, cu tot sprijinul formal de care se mai bucură în sondaje liderii săi”, se mai spune în Evenimentul zilei.

România liberă scrie despre invitarea în Alianța Nord-Atlantică a micului stat balcanic Muntenegru – o măsură de extindere spre Est, care a înfuriat Rusia. Cotidianul românesc notează că „Rusia duce de mulţi ani o politică de influenţă în Balcani folosind levierul solidarităţii pan-ortodoxe în Serbia, Macedonia, în Republica sârbă Bosnia și în Muntenegru, ca şi prin intermediul investiţiilor, în special în domeniul energiei”.

Continuă dezbaterea de presă despre „atentatul terorist” dejucat de Serviciul Român de Informații la Târgu-Secuiesc. Dan Andronic pune în editorialul său din Evenimentul zilei un mic tablou al interpretărilor date de jurnaliști arestării chiar de Ziua Națională a presupusului atentator, un cetățean român de etnie maghiară. Una peste alta, analiștii au cam ironizat momentul ales pentru comunicarea cazului și au înclinat spre ideea că SRI vrea să se arate util. Era vorba, în fond, numai de niște artificii de carnaval. Andronic nu exclude interpretarea, dar insistă că SRI a trebuit să aștepte ziua de 1 Decembrie ca să poată pune la dosar probe indubitabile ale intențiilor celui arestat. Detonarea unor petarde, spune el, nu e neapărat ceva benign. Poate provoca panică și busculade cu posibile victime.

XS
SM
MD
LG