„Comisia menţionează că nu ţine de competenţa acesteia constatarea unor fapte care sunt incompatibile cu statutul de membru al comisiei, ci de competenţa Curţii Supreme de Justiţie. Urmează ca instanţa supremă să constate şi mai departe o să servească bază pentru Parlament”, a declarat preşedintele comisiei, Raisa Apolschii.

Decizia a fost susţinută de deputaţii PD şi PLDM, care susţin că Ştefan Urâtu a încălcat Codul Electoral atunci când s-a alăturat protestelor din Piaţa Marii Adunării Naţionale şi a declarat că alegerile parlamentare şi cele locale au fost fraudate. Deputaţii comunişti şi cei socialişti s-au abţinut de la vot, declarând că nu este corect ca CSJ să ia decizia.

„Ar fi corect ca cel puţin să invităm persoana vizată, s-o ascultăm”, a menţionat socialistul Grigore Novac.

„Incompatibilitatea sau încălcarea articolului 19, alineat 2, trebuie s-o facă autoritatea care a desemnat, adică Parlamentul, nu Curtea Supremă. Prin scrisoarea pe care noi le-o dăm lor, noi ne distanţăm şi dăm la posibilitatea la opt oameni de acolo să decidă, să fie o răfuială”, a declarat şi deputatul PSRM Vasile Bolea. 

„Îl demite acel care l-a angajat, ce are Curtea Supremă cu asta?”, a adăugat vicepreşedintele Comisiei Juridică, deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi.

Amintim că Ştefan Urâtu a fost demis din funcţia de vicepreşedinte al CEC de către colegii săi. Ulterior, ei au expediat un demers către Parlament cu solicitarea de a-l lipsi pe acesta şi de funcţia de membru al instituţiei. S-a întâmplat după ce, pe 4 octombrie, Urâtu s-a alăturat protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a declarat că Republica Moldova este controlată de o caracatiţă oligarhică şi că alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie 2014, dar şi cele locale din acest an, ar fi fost fraudate. Acuzaţiile au fost respinse de ceilalţi membri ai Comisiei Electorale Centrale, care le-au calificat drept declaraţii politice, incompatibile cu funcţia de membru CEC.