FMI nu a mai revenit; Guvernarea „pro-UE” se prăbuşeşte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova se află în prag de colaps și asta pentru că Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care urma să revină la Chişinău până la sfârşitul lunii noiembrie, nu a mai venit, remitenţele moldovenilor care muncesc peste hotare continuă să scadă, iar spitalele au rămas fără bani şi fără medicamente, comentează jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un comentariu pentru DW-Chişinău.

„Republica Moldova se află în prag de colaps. Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care urma să revină la Chişinău până la sfârşitul lunii noiembrie, nu a mai venit, remitenţele de la moldovenii care muncesc în străinătate continuă să scadă alarmant (după ce, de la începutul anului au scăzut cu 40%), Primăria municipiului Chişinău împrumută bani de la băncile comerciale ca să achite salariile, Guvernul interimar mai are bani pentru pensii doar pentru o lună, iar spitalele au rămas fără bani şi fără medicamente”, scrie jurnalistul.

Chiar şi aşa, spune acesta, „partidele parlamentare nu par să conştientizeze pericolul unei catastrofe umanitare în plină iarnă – negocierile pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare care să învestească un nou guvern rămân blocate, iar alegerile parlamentare anticipate (care, potrivit sondajelor, ar avantaja aripa pro-rusă) par inevitabile pe fonul erodării, prin scandaluri de corupţie, a partidelor „pro-europene” guvernante”.

Jurnalistul amintește că, odată cu demitere guvernului Streleț, la 29 octombrie, PD și-a asumat răspunderea pentru preluarea guvernării, promițând un nou Executiv în 10 zile.

„Noi suntem în continuare gata pentru a lua inițiativa și a prelua guvernarea în Republica Moldova. Cel târziu până pe 10 decembrie vrem să venim cu o propunere, cu un candidat la funcția de premier. (…) Astăzi nu avem această candidatură”, a menţionat liderul PD, Marian Lupu.

Alegerile anticipate sunt inevitabile

„Pe de altă parte, stânga pro-rusă din Moldova se pregăteşte intens de alegeri anticipate. Socialiştii l-au reales duminică pe Igor Dodon în funcţia de lider al formaţiunii, iar formaţiunea, sprijinită deschis de Rusia, pledează pentru alegeri anticipate în primăvara anului 2016, concomitent cu referendumul privind schimbarea mecanismului de alegere a şefului statului – de la alegerea de către Parlament, la alegerea şefului statului prin vot direct”, se arată în comentariu.

Liderul partidului din Rusia „Spravedlivaia Rosia”, deputatul Serghei Mironov, a declarat, duminică, în discursul rostiti la Congresul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, că „Moldova are nevoie de alegeri anticipate”: „Coaliţia de guvernare a demonstrat incapacitate totală de a conduce, a arătat că principalele motive de aflare la putere sunt îmbogăţirea personală, corupţia şi nu interesele naţionale ale ţării”, a apreciat deputatul rus.

Miercuri, 2 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova se va convoca într-o şedinţă specială la care vor fi audiaţi şefii instituţiilor de drept. Este de aşteptat ca PL să ceară demisia procurorului general şi a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, deşi anterior s-a pronunţat împotriva demiterii acestora „pentru a nu periclita ancheta în cazul ex-premierului Vlad Filat”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...