Linkuri accesibilitate

Directorii de școli între două regulamente privind ocuparea funcțiilor lor


@shuttersock.
@shuttersock.

Prin numire sau prin concurs.

Până la sfârșitul acestei luni, direcțiile raionale de educație ar trebui să anunțe concursul pentru ocuparea funcției de director conform noului regulament. Prevederea vizează peste o mie de directori ai instituțiilor de învățământ, de la grădinițe la licee. În luna martie a acestui an aceștia au fost suspendați din funcție întrucât au fost numiți fără a trece vreun concurs de selectare. Numirea directorilor urma să se încheie încă în luna septembrie, însă ministra educației Corina Fusu a insistat să modifice regulamentul propus de predecesoarea sa, Maia Sandu. Relatează Tamara Grejdeanu:

Sarcina de selectare a managerilor de instituții școlare le revine direcțiilor raionale de învățământ.

Din schemă a fost exclus Inspectoratul Național Școlar care urma să facă întâi de toate o testare on-line a candidaților. Urmând noul regulament, candidații vor prezenta un dosar de participare, vor trece o testare în scris, apoi etapa de interviu.

Din martie, directorii numiți prin ordin ministerial și nu aleși în baza unor concursuri publice au asigurat interimatul funcției.

Mulți dintre ei, care se înscriu în principalul criteriu de eligibilitate, adică au mai puțin de 65 de ani, vor candida pentru încă un termen în această funcție.

Ecaterina Ursu, deja fostă directoare a gimnaziului din Pașcani, Hâncești spune că managerii care s-au hotărât să meargă mai departe, au considerat interimatul ca pe o continuitate a activității lor.

Deși nu este gata să renunțe la fotoliul de director, ea susține că managerii au nevoie de o certificare a competențelor:

„Dacă omul își vede funcția cu toată dragostea și responsabilitatea, calitate este chiar dacă face și interimat. Firește că sunt directori între directori. Sper că totuși în aceste funcții, mai ales cei noi care candidează, vor veni oameni cu niște competențe. Totuși, testul scoate în evidență niște capacități ale omului. Chiar și dacă s-a tergiversat puțin, lucrul merge înainte.”

De acum încolo, directorii își vor exercita funcția pe o perioadă de cinci ani. Chiar dacă termenul de anunțare a concursurilor expiră la sfârșitul acestei luni, în multe raioane nu a fost constituită comisia pentru alegerea noilor directori. La Briceni, de exemplu, sunt trei instituții a căror directori au fost suspendați din funcție.

Angajații direcției educație spun că, cel mai probabil, concursul va fi organizat deja în noul an.

La Ialoveni, spune șefa direcției de învățământ, Galina Niță pregătirile sunt în toi, astfel încât concursul să aibă loc în condiții de maximă transparență. Asemeni absolvenților de liceu care dau bacalaureatul, la testarea scrisă, candidații la funcția de director vor fi supravegheați de camere video. Șefa direcției speră că aceste rigori nu vor speria doritorii și că va fi într-adevăr o competiție între cei care pretind că sunt buni manageri:

„Cei care acum sunt interimari se interesează, întreabă cum are loc procedura. Temerea-i ca să fie mai mulți la concurs, să nu fie o sperietoare cumva, cu toate că nu este nimic necunoscut. Chiar și acea testare care urmează să se petreacă sub camerele de luat vederi, cu înregistrare video, ține de domeniul managementului educațional, adică nu este ceva ce nu ar cunoaște un conducător în cazul dat.”

Directorul liceului din Răzeni, Ialoveni, Artur Budac, și el vizat de noile prevederi ale Codului Educației crede că autoritățile locale ar trebui să organizeze neîntârziat concursurile, din moment ce există un regulament bătut în cuie:

„Permanent stăm cu ideea că o să trec concursul sau nu, o să fiu mâine, nu o să fiu. Profesorii oricum își văd de funcția lor. Din punctul meu de vedere, nici primul regulament nu era rău, dar al doilea care a fost puțin simplificat, eu îl accept. Eu cred că acest lucru este binevenit, deoarece reforma o să fie făcută peste tot, adică se va schimba o pleiadă întreagă de persoane și este bine.”

Fiind desemnați în funcții de minister, multora dintre directorii care asigură actualmente interimatul li s-a reproșat că ar fi fost numiți pe criterii politice.

Trecerea prin concurs a managerilor de școli a fost prezentată de fosta echipă de la minister, condusă de Maia Sandu ca o măsură necesară pentru a aduce în sistem oameni noi cu viziuni progresiste.

Succesoarea sa, actuala ministră a educației, Corina Fusu a argumentat la rândul său nevoia modificării regulamentului, spunând că acesta nu a fost consultat îndeajuns cu specialiștii din domeniu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG