La ceremonie au participat Ministra Tineretului şi Sportului Loretta HANDRABURA, viceministrul Tineretului Andrei SPÎNU, viceministrul Sportului Dragoş HÎNCU, Reprezentantul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova.
 
Ministra Tineretului şi Sportului Loretta HANDRABURA a menţionat importanţa susţinerii tinerilor:
 
Gala Tineretului a devenit în timp o frumoasă tradiţie integrată armonios în contextul Zilei Tineretului şi a Zilei Internaţionale a Studentului. Conotaţia acesteia derivă din performanţele contabilizate pe durata unui an de activitate şi recunoscute ca şi impact nu doar pe un domeniu sau altul, ci ca şi valoare adăugată pentru societate în general.
 
În ultimii ani, tinerii au demonstrat cu mai multă hotărâre şi înţelegere că de la ei porneşte schimbarea. Tânăra generaţie este o atitudine, manifestată în cunoştinţă de cauză prin implicare activă şi asumare de decizii. Autorităţilor, nu ne rămâne decât a crea  condiţiile necesare ca tinerii să fie motivaţi să se afirme aici, acasă!
 
În contextul aprofundării relaţiilor cu UE, în anii care vin, tinerii din Republica Moldova vor putea beneficia de o serie de oportunităţi noi. Dar, pentru a aceasta este necesar să ne facem bine „temele pentru acasă”, aşa cum sunt ele stipulate în cadrul Acordului de Asociere. Unele dintre aceste teme nu pot fi realizate decât prin concursul comun al tuturor actorilor sociali din domeniul politicilor de tineret. Dacă vrem mai multe mobilităţi, şi mai multe proiecte finanţate din fondurile europene este nevoie ca toţi să depunem efortul necesar. Ministerul Tineretului şi Sportului va fi promotorul acestui proces şi va oferi constant sprijinul pentru cei care se implică pentru atingerea indicatorilor asumaţi.
 
Gala Premiilor pentru Tineret este organizată în scopul încurajării participării tinerilor în viaţa socială, economică, culturală, dar şi politică a ţării. Prin acest eveniment ne dorim să scoatem în faţă tinerii cu un potenţial deosebit, care s-au remarcat în mod evident pe parcursul anului în domeniul ştiinţei şi tehnicii, literaturii şi artei, precum şi activismului civic. De asemenea si alţi actori - asociaţii, instituţii, grupuri nonformale şi alte structuri care au iniţiat şi organizat proiecte în beneficiul tinerilor sau în care au fost implicaţi tineri, în folosul lor şi al comunităţii. Aşadar, această Gală aduce în prim plan talentele noii generaţii, în diferite domenii. 
 
Permiteţi-mi să vă felicit, dragi tineri, este o seară a victoriei! Una în care arătaţi tuturor că investiţia şi încrederea acordată vouă este una care dă rezultate. Ea vorbeşte de la sine despre importanţa continuării investiţiei în tineret ca resursă fundamentală în dezvoltarea noastră pe viitor.
 
Vreau să mulţumesc pentru rezultatele remarcabile pe care le-ţi realizat pe parcursul anului, pentru ca aţi dedicat energie, pasiune şi timp în dezvoltarea personală dar şi a comunităţii, pentru ca aţi reprezentat ţara noastră la cel mai înalt nivel şi aţi fost ambasadorii schimbării atât acasă cât si la nivel internaţional.

Felicitări părinţilor voştri, celor care nu doar se mândresc cu performanţele copiilor lor, dar şi îi susţin  în modul cel mai direct pentru ca aceştia să se manifeste şi să obţină rezultate.
 
Voi sunteţi cei care puteţi modela în continuare schimbarea  contribuind nu doar prin participare la evenimente şi proiecte, dar şi prin implicarea în modul cel mai direct, în procesul administrativ propriu-zis, de guvernare a ţării, fie la nivel central sau local, asigurând modernizarea ţării, dar si crearea unui viitor propriu, european, prosper, aici, acasă. Felicitări!

 
Premierul interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega, a transmis un mesaj tinerilor prin intermediul consilierului său:
 
Pentru mine este o plăcere şi o mare onoare să mă adresez la acei tineri care conştientizează cât de importante sunt studiile, cercetarea, implicarea în diferite proiecte nu doar pentru propria lor dezvoltare, dar şi pentru a ne ajuta şi a pune umărul la construirea unui viitor mai frumos pentru această ţară. Sunteţi tinerii care şi-au dedicat zilele şi nopţile, încercând să descopere şi să facă lucruri noi, iar fiecare realizare v-a adus confirmarea că sunteţi pe drumul cel bun.

Vă privesc cu admiraţie şi, dacă vreţi, cu o doză de invidie. Ce n-am spune, dar trăim într-o perioadă plină de posibilităţi. Mă refer aici la şansa de a face studii peste hotare, aplicând la diferite programe de burse în cele mai atractive instituţii de învăţământ din lume, aveţi la dispoziţie diferite oportunităţi de a vă afirma în diverse domenii, şi, nu în ultimul rând, aveţi şansa de a călători şi stabili, astfel, noi contacte care vă vor fi şi ne vor fi de folos pe parcurs. Am mai spus-o şi cu alte ocazii: Chiar dacă majoritatea dintre voi optează pentru continuarea studiilor în afara ţării, vreau să vă asigur că vom saluta fiecare decizie de-a voastră de a vă reîntoarce în ţară şi de a contribui la dezvoltarea ei, iar peste ani să facem din Moldova o ţară prosperă. Vă doresc tuturor să nu vă opriţi la cele obţinute şi să tindeţi spre noi realizări şi orizonturi!

Premiul Naţional de Tineret pentru realizări în domeniul tehnic-ştiinţific şi cultural-artistic (4 premii)
 
La secţiunea tehnico-ştiinţifică au fost depuse 5 dosare. După examinarea acestora, Comisia a nominalizat 2 candidaţi pentru premiul de 12 000 lei, şi anume:
-Palamarciuc Tatiana, pentru rezultate deosebite în domeniul tehnologiei chimice;
-Sajen Octavian, Bologa Sergiu, pentru ciclul de lucrări „Studierea hepatitelor virale B, C şi D”.
 
La secţiunea cultural-artistică au fost depuse 11 dosare. După examinarea acestora, Comisia a nominalizat 2 candidaţi pentru premiul de 12 000 lei, şi anume:
-Michitici Maria - premiată  pentru lucrările artistice executate în tehnicile clasice, tradiţionale culturii artistice naţionale;
-Gamurari Pavel - premiat pentru lucrările muzicale Arhaika, State of mind, Diptic simfonic (compozitor);
 
Premiul Ministrei Tineretului şi Sportului pentru realizări deosebite în domeniul cultural-artistic
-Cojocaru Aurelia
 
Premiul Naţional de Tineret pentru realizări în domeniul activism civic (2 premii)
 
La secţiunea activism civic au fost depuse 12 dosare. După examinarea acestora, Comisia a nominalizat doi candidaţi pentru premiul de 12 000 lei, şi anume:
-Castraveţ Ion, pentru activitate de voluntariat şi organizarea proiectelor pentru tineri în municipiul Chişinău;
-Levinte Maria, pentru organizarea activităţilor pentru tineri ce au contribuit la soluţionarea problemelor cu care se confruntă tinerii în raionul Ialoveni.
 
Premiul Naţional pentru dezvoltarea sectorului de tineret: Lucrătorul de Tineret
 
-Butnaru Alina– Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni
 
Menţiuni pentru dezvoltarea sectorului de tineret, categoría “Lucrătorul de tineret al anului 2015”
 
Galben Doina– Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA Soroca
Mudrea Silvia – Centrul de Tineret Orhei
Cernelev Olga – Centrul Naţional de Sănătate Publică Chişinău 

Premiul Naţional pentru dezvoltarea sectorului de tineret: Centrul de Tineret al anului 2015 (1 premiu)
 
-Centrul de Tineret Ungheni
 
Menţiune pentru dezvoltarea sectorului de tineret, categoría “Centrul de Tineret al anului 2015”
 
Centrul Resurse pentru Tineret „Universul Tinerilor”(UniT)
Centrul de Tineret Orhei 

Premiul Naţional pentru dezvoltarea sectorului de tineret: Consiliul Local al Tinerilor din 2015
 
-Consiliul Raional al Tinerilor Orhei
 
Un moment emoţionant s-a consemnat atunci când Ministra Tineretului şi Sportului Loretta Handrabura a anunţat desemnarea oraşului Ialoveni – Capitala Naţională a Tineretului 2016.

Ministerul Tineretului şi Sportului a ales ca gazdă a evenimentului Sala de Şedinţe de la Casa Guvernului, oferind tinerilor premianţi o atmosferă solemnă, garantând emoţiile de înaltă apreciere din partea statului.