Potrivit unei investigaţii realizate în 2014 de „Ziarul de Gardă”, mama judecătorului este proprietara a trei bunuri imobiliare cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi, şi un teren, toate în capitală. Elena Melniciuc deţine un spaţiu nelocativ, de peste 100 de metri pătraţi, în subsolul unui bloc nou de pe strada Eminescu. În 2009, când a fost evaluat ultima dată de către experţii cadastrali, acest spaţiu valora aproape două milioane de lei.

Pensionara mai deţine alte două spaţii nelocative, în sectorul Ciocana, în demisolul a două blocuri de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Primul are o suprafaţă de 109 metri pătraţi, iar cel de-al doilea, pe care mama lui Melniciuc îl deţine împreună cu o tânără, are 230 de metri pătraţi. Aceste spaţii au o valoare cadastrală de două milioane de lei. Femeia mai este proprietara unui teren pentru construcţii în sectorul Centru, cu o suprafaţă de 5,6 ari. Totodată, mama lui Oleg Melniciuc îşi permite să-şi ajute financiar feciorul. Potrivit declaraţiilor de avere depuse de judecător, în 2014, ea i-a donat fiului 100 de mii de lei, în 2013 - 50 de mii de lei, iar în 2012 - alte 10 mii. Deşi este milionară în acte, Elena Melniciuc nu stă într-un palat, ci într-o casă bătrânească din satul Mândâc, raionul Drochia.

Anterior, preşedintele Judecătoriei Râşcani a declarat că mama sa a lucrat toată viaţa în câmp.

Potrivit declaraţiei de avere pentru 2014, Oleg Melniciuc a avut venituri de 151 de mii de lei din activitatea de şef al Judecătoriei Râşcani şi peste opt mii de lei din cea de profesor. Magistratul indică în document şi castelul de lux în care locuieşte. Valoarea cadastrală a casei este de peste două milioane de lei. Contactat de Jurnal TV, Melniciuc a refuzat să comenteze decizia CNI de a iniţia controlul în privinţa averii sale.

Dacă se va constata că a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor, magistratul riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau un an de închisoare.