„Liderii politici de la Chişinău vor auzi în mod sigur semnalul membrilor Parlamentului European deoarece viitorul Guvern al RM, dacă va fi să fie în acest Parlament, va avea nevoie de bani, iar banii nu pot veni din altă parte decât din partea UE. RM este cu traista goală. Oricine va veni la guvernare va trebui să îndeplinească aceste condiţii foarte repede pentru că altfel nu vor veni banii”, a precizat jurnalistul Ion Terguţă.

Potrivit lui până acum Uniunea Europeană plătea în avans, iar toată clasa politică trăia din acest credit de încredere pe care-l ofereau europenii. Directorul MIR TV spune că acum lucrurile s-au schimbat, iar Guvernul va fi plătit pentru reformele pe care va reuşi să le facă.

În acest sens Ion Terguţă spune că situaţia este foarte gravă deoarece haznaua statului este goală şi nu se ştie dacă în Moldova bugetul va fi asigurat pentru ultimele două luni ale anului.

Referindu-se la declaraţiile europenilor privind falimentul clasei politice de la Chişinău, Terguţă a precizat că elita politică actuală din Moldova este o continuare a „elitelor” economice formate în anii 90. „Această perioadă a însemnat o revoluţie criminală în tot spaţiul post sovietic, prin preluarea activelor din statele respective. Noi avem parte de nişte politicieni care au venit în business mai întâi, preluând activele statului. Aceşti tupeişti, buni în a risca din punct de vedere economic, au ajuns să reprezinte clasa politică. Aici însă nu sunt la fel de buni deoarece este nevoie de consecvenţă şi de principii. Aceasta clasa politică ar trebui să dispară şi să apară una nouă, cu principii, care să construiască concepte, idei şi să le urmeze”, a subliniat Terguţă.

La rândul său jurnalistul Vitalie Călugăreanu spune că europenii au înţeles şi apreciază fără ocolişuri diplomatice situaţia din RM.

„Asta înseamnă că acolo s-a înţeles ce fel de guvernare am avut şi mai avem. Eu mă aştept la mutări interesante de acum în acolo pe tabla de şah”, a precizat acesta.

Călugăreanu mai consideră că cineva mizează pe faptul că poate interpreta orice mesaj care vine din partea Uniunii Europene prin intermediul instituţiilor de presa pe care le controlează. Jurnalistul spune că din fericire internetul încă nu este reglementat, iar populaţia reuşeşte să se documenteze din alte surse decât cele aservite politic.

Corespondentul  publicaţiei germane Deutsche Welle la Chişinău nu crede într-o posibilă soluţie politică de ieşire din aceasta criză cu participarea actualelor partide parlamentare. „O astfel de soluţie ar putea apărea forţat şi ca urmare a unor presiuni din partea UE, iar dacă acest lucru se va întâmpla Uniunea Europeană va trebui să-şi asume anumite procese de democratizare în RM”, a adăugat acesta.

Călugăreanu menţionează, de asemenea, că în acest caz europenii ar trebui să se gândească asupra trimiterii unor persoane, inclusiv în funcţii administrative la Procuratură şi la Centrul Naţional Anticorupţie. „Eu insist pentru că acolo este cancerul corupţiei în RM”, a explicat jurnalistul. 

Situaţia din Republica Moldova a fost discutată ieri în Plenul Parlamentului European. Deputaţii europeni au criticat partidele politice de la Chişinău menţionând că au dat dovadă  de neprofesionalism, laşitate, irosind astfel încrederea poporului. Înalţii demnitari au menţionat într-o voce că eradicarea fenomenului corupţiei ar trebui să fie primul punct pe agenda de zi a Moldovei, alături de modificarea sistemului judecătoresc şi limpezirea situaţiei privind jaful miliardului.