Potrivit lui Ceban, doar Consiliul poate numi şi demite şefii de direcţie, iar prin emiterea dispoziţiei de numire a lui Ion Carpov în funcţia de arhitect interimar al capitalei, primarul şi-a depăşit atribuţiile de serviciu.

„Direcţia Arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a fost constituită de către CMC şi doar Consiliul numeşte în funcţie şi eliberează şefii de direcţii şi întreprinderi municipale. Iată că pe data de 14 iunie 2013 primarul general a emis o dispoziţie prin care îl numeşte pe Ivan Carpov în funcţia de şef interimar, ceea ce este contrar prevederilor legale. Practic, toţi şefii de direcţii şi funcţionarii de rang înalt în primărie sunt numiţi abuziv, fără concurs public, iar marea majoritate a lor nu întrunesc condiţiile şi criteriile de performanţă”, a precizat Ion Ceban.

Potrivit preşedintelui fracţiunii socialiştilor din CMC, în momentul numirii lui Carpov în funcţie acesta era director al unei companii private de proiectare, şi nu era funcţionar public, aşa cum prevede legea.

Socialistul a amintit şi despre conflictul de interese depistat de Comisia Naţională pentru Integritate în cazul desemnării „SC Delta ACM 93 SRL”, învingătoare a licitaţiei şi semnarea cu aceasta a contractului privind reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a bulevardului Constantin Negruzzi şi a străzii Vasile Alecsandri.

Ion Ceban a vorbit şi despre tenderul de achiziţionare a o sută de autobuze menţionând că iniţiativă este ilegală, iar prin aceasta se urmăreşte falimentarea parcului urban de autobuze. 

„Ni se propune ori majorarea tarifelor, abuziv să fie iarăşi preluate sub contract de chirie o sută de autobuze şi în instanţă finală, dacă ceva nu merge, să plătim despăgubiri. Vreau să vă amintesc că este aceeaşi schemă care a fost utilizată în cazul trenurilor care au fost reparate în România”, a spus Ion Ceban.

Socialiştii au anunţat că mai multe dispoziţii ale primarului, dar şi ale viceprimarilor vor fi atacate în instanţa de judecată şi vor fi sesizate toate instituţiile de drept.