„Conform planului, Rusia intenţionează să aducă prizonieri ucraineni pe teritoriul Ucrainei cu următorul convoi „umanitar”. Deja pe teritoriul Ucrainei, este planificat un atac asupra convoiului, care va fi pus pe seama „partizanilor” ucraineni”, au declarat autorităţile ucrainene.

„Desigur „partizanii” inexistenţi vor fi ucişi, iar în convoiul atacat vor fi lăsaţi prizonierii ucraineni împuşcaţi, ale căror arme vor corespunde cu cele din unităţile militare ale Ucrainei. Aceasta va fi utilizată ca dovadă Ulterior este planificată o campanie de amploare cu privire la dezastrul umanitar din Donbas în instituţiile mass-media, inclusiv în cele internaţionale. Iar „atacul” asupra convoiului umanitar rus, care ar fi fost efectuat de către partea ucraineană, va putea fi utilizat drept motiv pentru intrarea oficială a trupelor ruseşti, sub pretextul de a proteja populaţia”, se mai arată în declaraţia Operaţiunii Anti-Teroriste ucrainene.

Precizăm că autorităţile ruse au anunţat acum două zile că trimit în estul Ucrainei un al 12-lea convoi aşa-numit „umanitar”, dar nu au precizat când anume.

Ieri, insurgenţii proruşi au atacat Mariupol, singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale, cu rachete Grad, numărul civililor morţilor fiind de 30 de persoane, iar al răniţilor - 80 de oameni.

UE a anunţat că escaladarea conflictului va deteriora grav relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană, iar administraţia de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.