CEC a aprobat Regulamentul cu privire la activitatea grupului de iniţiativă privind desfăşurarea referendumului republican. Reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale s-au arătat nemulţumiţi de unele prevederi ale acestui document.

„Au fost puse în discuţie două chestii care ne vizau direct pe noi şi nu doar, ci şi întreaga societate este interesată de desfăşurarea unui referendum în RM cu privire la alegerea preşedintelui de către popor, demiterea acestuia, reducerea numărului de deputaţi şi a imunităţii parlamentare. Prima chestiune care a fost pusă în discuţie a fost un regulament, care în mod normal ar fi trebuit să vină în sprijinul acestui exerciţiu civic. Însă acesta dimpotrivă obstrucţionează în fel şi chip desfăşurarea acestui referendum. Este regretabil acest lucru”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare 360 de mii de semnături. Grupul de iniţiativă, din care fac parte 775 de oameni, va avea la dispoziţie trei luni pentru a colecta semnături din toate raioanele ţării.